Hrozny hněvu přehled

Hrozny hněvu
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30589/bmid_hrozny-hnevu-isJ-30589.jpg 5 1175 1175

Rozsáhlý sociální román zobrazuje život amerických zbídačelých farmářů z Oklahomy, putujících v době hospodářské krize 30. let za výdělkem. Farmáři, kterým banky vyvlastnily půdu a vyhnaly je z jejich domovů, se vydávají na tragickou pouť za prací do Kalifornie. Dílo je označováno za jeden z největších sociálních románů 20. století.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

The Grapes of Wrath, 1939


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrozny hněvu. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (205)

Alakfesoj
včera 5 z 5

Jedna z prvnich knih, ktere jsem cetl v originale v anglictine. Velmi doporucuji to zkusit, temata knnihy nejsou jazykove slozita, ale je tam duraz na hovorovy jazyk postav, coz si neumim predstavit prelozit plnohodnotne do cestiny.

Paulmain
23.09.2024 5 z 5

Po dlouhých 30 letech jsem si opět přečetl Hrozny hněvu. Ze střední školy si pamatuji pouze to, že se mi kniha líbila, ale nebyl jsem si jistý, zda to bylo, úměrně věku, jakousi mladistvou fascinací velkými autory či kvalitou díla jako takového. Nyní jsem si román vychutnal během dovolené a musím potvrdit, že se jedná skutečně o špičkové dílo.
V knize se střídají pasáže, které líčí těžkou dobu americké hospodářské krize ve 30. letech z obecného pohledu s příběhem jedné rodiny, která tuto těžkou dobu prožívá. Děj se valí nemilosrdně kupředu, vyprávění však není přehnaně emočně zabarvené, tvrdý a syrový život je vyprávěn spíše z odstupu. O to je příběh silnější a je až neuvěřitelné, jak tvrdá doba to byla a co museli lidé vydržet. Autor opakovaně zmiňuje pomalu kvasící hněv mezi nejpostiženější vrstvou obyvatel, nicméně ti nejsou schopni jakékoli organizace či jiné formy nátlaku na vykořisťovatele – a tento zmar ke konci graduje prakticky bez naděje na budoucnost. Skvělému čtenářskému zážitku přispívá i použitá jazyková forma, kdy překladatel využil pro jazyk postav výrazný dialekt.


natymau
23.09.2024 5 z 5

Vlastně ani nevím, jestli jsem někdy četla něco, co mě tolik bolelo. Nádherná kniha, která ale zpracovává snad všechny nejhorší motivy bezpráví, co na světě jsou. Po celou dobu to šlape, před očima úžasná depresivní roadmovie. Obrovsky děsivý ovšem zůstává, jak je to nadčasový a aktuální.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1940 - Pulitzerova cena (Beletrie)
1939 - National Book Award (Fiction)


Kniha Hrozny hněvu v seznamech

v Právě čtených37x
v Přečtených1 777x
ve Čtenářské výzvě259x
v Doporučených186x
v Knihotéce732x
v Chystám se číst1 051x
v Chci si koupit151x
v dalších seznamech39x