Hrozny hněvu přehled
John Steinbeck
Působivý román o životě rodiny oklahomského farmáře Toma Joada a jeho rodiny, který se celý odehrává na legendární Route 66. Krach na burze a "černý pátek" způsobí, že tisíce farmářů v Oklahomě jsou doslova vyhozeni ze svých domovů, protože nejsou schopni splácet své dluhy. Opouštějí rodnou Oklahomu a míří do Kalifornie, která je pro ně zaslíbenou zemí. Má to ale jeden háček. Nikdo je tam nechce...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , AlpressOriginální název:
The Grapes of Wrath, 1939
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrozny hněvu. Přihlašte se a napište ho.
Neuveriteľná kniha. Úplne som sa do nej zamiloval a pohltila ma. To, ako Steinbeck vníma v knihe človeka, má donútilo premýšlať o Bohu, o svete, o podstate ľudského bytia...
Každá postava má svoju neodmysliteľnú rolu, každá z nich ku mne prehovorila. Bavilo ma všetko - opisy prostredia, pracovných podmienok, situácie v Amerike počas hospodárskej krízim, kazatelove monológy. Všetko malo svoje miesto a všetko bolo vsadené do neuveriteľné odvážneho príbehu o ľudskej nezlomnosti.
Pohrávam sa s myšlienkou a pocitom, že je to asi najlepšia kniha, akú som doteraz čítal.
Nezabudnuteľné!
"Nezlomilo je to, a nikdy je nic nezlomí, dokud se strach může proměnit v hnev."
Jedna z prvnich knih, ktere jsem cetl v originale v anglictine. Velmi doporucuji to zkusit, temata knnihy nejsou jazykove slozita, ale je tam duraz na hovorovy jazyk postav, coz si neumim predstavit prelozit plnohodnotne do cestiny.
Ocenění knihy (2)
(Fiction)
Kniha Hrozny hněvu v seznamech
v Přečtených | 1 791x |
v Chystám se číst | 1 053x |
Kalifornie zfilmováno 20. století americká literatura putování Pulitzerova cena hospodářská krize hladovění sociální romány Oklahoma
2004 | O myších a lidech |
2006 | Na východ od ráje |
2002 | Na plechárně |
1941 | Hrozny hněvu |
2003 | Toulavý autobus |
Byť jsem knížku četl delší dobu, tohle je opravdu (nebo opraudu?) knížka, která mě nadchla. Po rozvláčném začátku jsem se konečně dostal do děje, kde se ukázalo jak skvělým vypravěčem Steinbeck je a ne nadarmo jsem si při čtení pořídil do budoucna další tři jeho knihy. Nelze též neocenit velmi dobrý překlad Vladimíra Procházky.
Jakmile se rodina dá na cestu, člověk jednoduše dýchá s nimi. Nemůže se odtrhnout od přemýšlení nad jejich osudem a jednoduše se stává členem osádky Joadových. Člověku se až otvírala kudla v kapse z popisovaných podmínek a o to víc mrazí, že vychází ze skutečného historického pozadí a nějak takhle to tam mohlo vypadat.
Každá část knihy má své místo a své kouzlo. Popisné scény jsou vypiplány do posledního věchýtku a posunují zážitek ze čtení na úplně novou úroveň. A na konci jsem byl jen zklamán, že kniha není ještě delší... Protože v tuto chvíli jsem se s knihou loučil opravdu nerad.
Knihu řadím do svých "Best of". Rozhodně doporučuji! 5/5