Hry a semináře – úplné vydání přehled

Hry a semináře – úplné vydání
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486311/mid_hry-a-seminare-uplne-vydani-aCY-486311.jpg 5 204 204

Divadlo Járy Cimrmana série

< 17. díl

Úplné vydání všech divadelních her a textů ze seminářů o životě a díle Járy Cimrmana uvádí poznámkou o historii Divadla Járy Cimrmana editor Přemysl Rut. Texty jsou doplněny fotografiemi z divadelních inscenací.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hry a semináře – úplné vydání. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (36)

Set123
23.08.2024

Mistr ovlivňuje mne, jak by si to ostatně přál, viz Dlouhý, Široký a Krátkozraký a Blaník, od poměrně nízkého věku. Na základní škole se mi to v dějepisu a občanské nauce nehemžilo samými jedničkami, já přitom věděl, koho vinit. A to jen díky Mistrovi.

Stopa je poměrně výrazná nejen po stránce intelektové, nýbrž i po stránce lexikální. Mozková deformace Cimrmanem a Jistě, pane ministře, je natolik výrazná, že ji snad lze přirovnat toliko ke způsobu monologů Euchryda z A oslice uzřela anděla, hovořícímu shakespearovskou angličtinou. Je to leckdy frustrující pro okolí? Ano. Naštěstí jsem se dostal do okolí stavu právnického, kde je naštěstí mluva cimrmanovská dosti hluboce zakořeněna. Je to ostatně prostředí prima facie konzervativní.

Když jsem tedy v knihkupectví zahlédl souborné vydání Mistrových děl, nešlo přirozeně odolat. Ano, sledovat je živě či ze záznamů je v tom smyslu zábavnější. Ale nemít je, když je míti mohu, v tištěné verzi, to prostě nešlo. Kniha je vynikající. Texty her i seminářů jsou obohacené o samy o sobě nezajímavé fotky, jimž však dodávají popisky naprosto bravurní kontext her, Nadto doplněno o snímky z her samotných. Pravdou je, že Cimrmanovy hry obecně žijí jevištním životem, text jim tedy poněkud zastarává. Mnoho vtipů z živých vystoupení text zkrátka postrádá. I tak je však, myslím, skvělé mít doma dostupné celé texty her – ono se to může hodit i do vědeckých prací...

ArkAngel
04.03.2024 5 z 5

Copak Cimrman, ale jmelí! Všimli jste si, co se letos urodilo jmelí? Strašně. V korunách stromů to vypadá jako nějaká orlí hnízda. A podobnými hláškami by se dalo pokračovat. Jsou sice hry nebo semináře, které jsou slabší, ale tvorba jako celek a kulturní dopad posouvají DJC na úplně jinou úroveň. Smoljak se Svěrákem dokázali skvěle namixovat inteligentní humor s hravou češtinou a staromládenecký lehce šovinistický humor starší generace. Jen málokdo dokáže vytvořit takový fenomén, kterým se následně ještě mystifikuje celé okolí.


eraserhead
14.09.2023 5 z 5

Možná trochu paradox, mám rád cimrmanovský humor (byť mi občas místy přijde lehce infantilní), mám rád filmový humor Svěráka i Smoljaka (Svěrák dokáže vymyslet skvělý vtip, Smojlak ho zahrát) ale lidsky mi oba moc neseděli a nesedí (Svěráka v podstatě nemůžu skoro vystát). DJC je v podstatě úkaz, nikdy jsem je neviděl naživo, znám jen z gramofonových a televizních záznamů, jsem hodně rád, že je mám teď souborně i v knize. Co k tomu napsat? Po kokot citování hodných a již vlastním životem žijících hlášek (Kam se hrabe Bitner, to se nedá srovnat!), skvělý slovní, popkulturní a ze života humor. Lidský, živý, úsměvný, nejednou sdílený. Má nejoblíbenější pětice her: Záskok, Dobytí severního pólu, Dlouhý široký a krátkozraký, Akt a Švestka.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hry a semináře – úplné vydání v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených247x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených32x
v Knihotéce144x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech6x