Hubené nohy a všechno ostatní přehled
Tom Robbins
Román amerického autora vypráví o novomanželském páru, který cestuje přes Ameriku do New Yorku v autě, které vypadá jako pečená krůta. Novomanželka se chce stát umělkyní, její muž, svářeč, který krůtu stvořil, tyto ambice nemá. Nicméně jeho „umělecké ztvárnění“ auta vzbudí zájem uměleckých kruhů, stane se sochařem a vytváří sochu pro Židy i Araby do Jeruzaléma. Na cestě párek doprovázejí Lžička, Špinavá ponožka a Guláš v Konzervě, které novomanželé zapomněli při milování v jeskyni, kde se k životu probudil také Malovaný kolík a Lastura, dvojice předmětů se zvláštním posláním, která směřuje do Jeruzaléma. Půvab knihy není ani tak v příběhu, jako v autorově vypravěčském umu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1998 , ArgoOriginální název:
Skinny Legs and All, 1990
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hubené nohy a všechno ostatní. Přihlašte se a napište ho.
Po knize jsem sáhla kvůli Výzvě a tentokrát jsem šlápla dost vedle. Ačkoli témata byla zajímavá, nevyhovoval mi autorův styl ani celkový koncept, iritovala mne rádoby vtipná přirovnání, kde se hodně tlačilo na pilu - zkrátka prvních snad sto stran jsem knihu chtěla odložit. Pak si to trochu sedlo, přirovnání jsem se naučila ignorovat, hledala, co nám vlastně chtěl básník říci, a nakonec byla mile překvapená, že toho nebylo úplně málo; nicméně celkový dojem zůstává bídný. Ale nevadí, Výzva už mě přivedla k mnoha pokladům a holt není každý den posvícení :)
Kniha, která hodně nutí k přemýšlení, doplněno specifickým humorem a trochu nezvyklým slovníkem.
Kniha Hubené nohy a všechno ostatní v seznamech
americká literatura sochařství cesta, roadtrip arabsko-izraelské konflikty
1996 | Parfém bláznivého tance |
2004 | Když se z teplých krajů vrátí rozpálení invalidé |
2009 | P jako pivo |
2000 | Zátiší s Datlem |
2003 | I na kovbojky občas padne smutek |
Tradičně výborný příběh i jeho podání. Zejména ta hypotéza s Palesem je vynikající (mimochodem, trochu jsem googlil a dokonce našel i zmínku o této Robbinsově teorii v jedné "studii", jejíž autor ji odkládá jako neprůkaznou a odvolává se na nějakého odborníka, který dokládá, že "Palestina" je odvozená od tehdejších, tedy skutečných "Palestinců" čili Pelištejců alias Filištínů. Argument jak noha. Ještě by chybělo, aby dodal, že Palestinci se odvozují od Palestiny a byla by to vskutku neprůstřelná vědecká teorie).
Takže si jen neodpustím pár drobností:
Jak Robbins proboha přišel na takovou pitomost, že průměrné ženské srdce váží 2,5 kg? Nebo je to chyba překladatele při převodu do metrického systému? Nebylo by to vyloučené, protože (i když je obecně překlad pěkný) ten (nebo ta, teď nevím) používá to dnes maligně bující dvojité stupňování ("méně hloupější"), Kristova noho!
Na druhou stranu musím překladatele pochválit za ten vtípek (nebo generační pomrknutí) s dybbukem a držením se zuby nehty, tedy s odkazem na Dybbuk a Zuby nehty.