Hymnus pro Lokiho přehled
Joanne Harris
Loki, to jsem já. Loki Světlonoš, nepochopený, nepolapitelný pohledný a skromný hrdina této konkrétní snůšky lží. Berte to s nadhledem, ale je to zhruba tak pravdivé jako oficiální verze příběhu, a troufám si tvrdit, že mnohem zábavnější. Historie mě zatím vykreslila v nepříliš lichotivých barvách. Je načase, abych všechno uvedl na pravou míru. Loki do panteonu severských bohů nikdy tak úplně nezapadl. Pověst šejdíře a lháře, který vyřeší každý problém, ale ještě mnohem víc jich sám způsobí, ho dalece předchází a kvůli démonskému původu k němu ostatní přistupují s nedůvěrou, což pochopitelně raní jeho city (aspoň to málo, co má). A tak se Loki rozhodne pomstít. Jak se Ódinovi podařilo Lokiho lstí vylákat z rodného Chaosu? Jak vypadal jeho život mezi bohy Ásgardu, co způsobilo jeho pád a jak to bylo s tím slavným Ragnarökem? To vše a mnohem víc se dozvíte v této neoficiální verzi událostí vyprávěné největším lhářem na světě.... celý text
Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: 2024 , Laser-books (Laser)Originální název:
The Gospel of Loki, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hymnus pro Lokiho. Přihlašte se a napište ho.
Připadá mi zvláštní, že se autorka pouští do tohoto žánru. Kniha velmi zaujme vizuálně a co se samotných povídek týče, kniha je vyprávěná pohledem Lokiho, do kterého se autorka umí poměrně dobře vžít - rošťák, podrazák. Postava je psaná s humorem a zároveň se mi líbi styl, jakým autorka píše. Nicméně na severskou mytologii je to příliš zjednodušující a odklánějící se od původní verze alespoň za mě. Za jedno přečtení to ovšem stálo.
Při všem potenciálu severského božstva a Šejdíře, tohle uplynulo příliš nevzrušivě. A vtipné je to asi jako Lokiho fór s kozou. Ale vizuál to má krásný, to zas jo.
Mrtvá říše, Mrazení a další knižní novinky (18. týden)
28.04.2024
„Vtipné, jak se naše prohřešky časem vracejí a pronásledují nás jako toulaví psi, které jsme kdysi nakrmili.“
„Ovšem, Smrt a Sen k sobě mají velice blízko. Jejich území se prolínají, a proto se nám tak často zdá o zesnulých. Jim se o nás taky zdá, tím jejich zvláštním, rozředěným způsobem, a občas s námi mohou i mluvit a prozradil nám střípky budoucnosti.“
Kniha Hymnus pro Lokiho v seznamech
2004 | Čokoláda |
2007 | Ostružinové víno |
2008 | Krysařovy střevíce |
2008 | Znamení run |
2022 | Jiná třída |
na mě to teda zapůsobilo... od krásné obálky, přes vtipné a odlehčené vsuvky, po svižnost čtení celkově... osobně dávám přednost zjednodušenému přednesu před nudným zdlouhavým líčením celé "božské historie"...
a co mám ještě mnohem radši, je povídání z jiného úhlu pohledu 8)