I mrtví prahnou po pomstě přehled
Daniel Barták
Co skrývá zanedbaný statek na okraji Prahy? Bečení zmasakrovaných ovcí či snad vzteklý řev hladových prasat? A co s ním má společného psychicky nemocný muž stíhaný šíleným přízrakem dávno mrtvé matky? A žena, skrývající se pod dvěma identitami? Vítejte v příběhu plném tajemství, v němž není jednoduché odlišit pravdu od lži. Protože I mrtví prahnou po pomstě…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize I mrtví prahnou po pomstě. Přihlašte se a napište ho.
Příjemné a svěží překvapení. A to i přesto, že jsem se zpočátku do knihy nemohl začíst a název mi přišel mírně prvoplánový. Spíše však šlo o mou vlastní únavu a nesoustředěnost - tohle je totiž kniha, kde se vyplatí opravdu dávat pozor na drobnosti. A přesně takové mám rád! Jakmile jsem po zralé úvaze do knihy opětovně nasedl s odpočatou myslí, hned jsem si začal všímat všech těch nesourodých detailů a rozporů - a splétat vlastní teorie, jakou hru se mnou autor hraje. V něčem jsem se trefil, ale přesto jsem se dočkal nejednoho překvapení, což mi vždycky udělá radost. Celé vyprávění si užijete tím víc, čím míň toho o něm předem víte.
Kdybych měl povahu knihy nastínit, jde o něco mezi temnou duchařinou a psychothrillerem. Příběh se se svými postavami nemazlí a v jejich vykreslení je velmi důsledný a konzistentní. Přiznám se, že pár charakterů se mi jevilo jako nutné berličky pro další směřování děje, ovšem nešlo o nic do očí bijícího. Snad i proto, že tahle kniha je záludná a celou dobu umně drnká na struny nejistoty. Samotné finále, kde se vykládají karty na stůl, postupně ztrácí na tajemnosti a přesouvá se spíše do psycho-akční roviny s fajnovou koncovkou. A abych vše uvedl na pravou míru, název románu mi po dočtení sedí poměrně přesně, stejně jako trefná obálka knihy.
Tento román potěší milovníky temných příběhů plných zvratů, napětí a tajemna.
"I mrtví prahnou po pomstě" je jednou z těch knih, které vás chytí hned od prvních stránek a nepustí až do konce. Napětí zde roste s každou kapitolou a ocitáte se ve stavu nejistoty – nevíte, co je pravda a co lež, což dodává příběhu fascinující atmosféru.
Je to přesně ten typ příběhu, kdy si nejste jisti, komu věřit, a každý zvrat vás přiměje přehodnotit své dosavadní názory. Autor skvěle míchá prvky tajemna a strachu, což dělá knihu nejen čtivou, ale i návykovou.
Příběh je napínavý, zamotaný a propracovaný do detailu, takže vás nutí přemýšlet nad každou situací a až do poslední stránky vás drží v nejistotě. Je to čtivé, poutavé a plné překvapení.
Příliš pozdě, Někdo jako ty a další knižní novinky (26. týden)
23.06.2024
Kniha I mrtví prahnou po pomstě v seznamech
2019 | Stinná místa |
2020 | Život v kleci |
2024 | I mrtví prahnou po pomstě |
2004 | Na útěku |
3,5*
Nemůžu upřít, že to autor to měl hezky promyšlené a čtenáře řádně zamotá do děje a postav, jak pavouk lákající mouchu do hutně utkané sítě. Bohužel, nedařilo se mi naladit na to, jak byl příběh napsaný. Ačkoli mi jindy tenhle styl psaní, který jde přímo k věci, bez zdlouhavých opisů, nevadí (někdy i vyhovuje, např. Míra Pech nebo Martin Štefko), tak tady to pro mě nefungovalo. Scény, které by ve filmu byly typické lekačky (postava se podívá do odrazu okna, přičemž hudební podkres graduje do úderného crescenda, náhle se objeví cizí pokřivená tvář), zde byly dramatizovány vykřičníkem a to pro mělo úplně opačný efekt, místo toho, aby to podtrhlo atmosféru, to spíš napjatost okamžiku "zabilo". Větší efekt by za mě měly krátké, úderné věty. Ale to já si jen tak brblám. Bavil mě příběh samotný, rozmotávat tu motanici lží, nedůvěryhodných vypravěčů a to, že děj servíruje přesně to, co název slibuje. Protože I mrtví prahnou po pomstě :)