Idioti 21. století přehled
Vesna Evans - Tvrtković
Miki je jednoznačný antihrdina - egoista, cynik a celkově nesympatický člověk. Tento sobec do morku kostí se rozhodne, že napíše studii o manipulaci lidí. Sleduje čtyři přátele, kterým hodlá vnutit vlastní pohled na svět, chce je přetvořit tak, aby je proměnil z "Idiotů", tedy lidí s velkým srdcem, v pragmatiky. Jeho vzorek se časem zúží na dvě osoby, dva lidi, kteří jsou mu nejbližší - dlouholetý kamarád Daniel a nezištná dívka Sára. Miki oběma touží předvést, jak je důležité přestat být Idiotem, jak je potřebné stát se sobcem. Klade jim do cesty překážky, snaží se tahat za nitky, vnucuje postoje, až se nakonec začne sám chovat nepředvídatelně, téměř jako smyslů zbavený. A to vše pro jednu studii…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Idioti 21. století. Přihlašte se a napište ho.
S nadsázkou lze říci, že autorka zkouší, kolik se najde idiotů, kteří si tuto knížku koupí, přečtou a budou z ní nadšeni. Hlavní hrdina se vyznačuje podivnými myšlenkovými pochody. Děj nepřináší nic zajímavého, vtipného, napínavého či poučného. Text je stylisticky podprůměrný.
Jednou zase kniha, u které pochopím jakékoli hodnocení. Takže dávám ten střed, hlavně proto, že to je debil :D.
Knihy, které mají méně než 200 stran
05.01.2016
Kniha Idioti 21. století v seznamech
česká literatura psychologické romány manipulátoři
2012 | Idioti 21. století |
2022 | Sametový domov |
2010 | Ani ve snu |
Hlavní hrdina Miki se rozhodne, že na svých přátelích provede studii. Bude se snažit, aby z Idiotů (rozuměj z lidí s velkým srdcem) se stali sobci. Nakonec je však možné, že se začne chovat sám poněkud divně.
Podle anotace mi přišlo, že mi tahle útlá psychologická novela sedne, bohužel se tak nestalo. Nejen, že mi byly nesympatické postavy (i když hlavní postava Mikiho neměla být sympatická), nenašla jsem si k nim cestu, a hlavně jsem asi vůbec nepochopila samotný příběh. Tak nějak vlastně nevím, co tím chtěla autorka říct.
Myslím, že to chce hledat mezi řádky, kdo tam pointu najde, bude nadšený. Mně se to bohužel nepodařilo.