Ikigai - Japonská cesta k nalezení smyslu života přehled
Ken Mogi
Japonci zaujímají na světě čtvrtou příčku v délce života, Japonky dokonce druhou! Hlavní zásluha přitom připadá jejich životnímu stylu, jehož výrazem je právě ikigai. Tento přístup, který sami Japonci vysvětlují jako „důvod, proč vstát ráno z postele a pečlivě se věnovat své práci, rodině i koníčkům“, vnáší do všech oblastí nadšení, zdraví a štěstí. Autor vysvětluje, že právě tento fascinující styl života zajišťuje dlouhověkost, úctu ke kultuře a obdivuhodnou životní filozofii. Po úspěšném Zázračném úklidu Marie Kondo se tak čtenářům nabízí další mimořádně podnětná knížka.... celý text
Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2018 , PragmaOriginální název:
The Little Book of Ikigai: The Essential Japanese Way to Find Your Purpose in Life, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ikigai - Japonská cesta k nalezení smyslu života. Přihlašte se a napište ho.
Kniha vypráví několik příběhů, které mají poukázat na důležitost ikigai v životě. Soustředí se na japonské prostředí, což je za mě příhodné. Kniha se čte lehce a myslím, že by si z ní každý mohl něco svého vzít. Mé očekáváni splnila, čili hodnotím plným počtem hvězd.
Já jsem poměrně zklamaná, čekala jsem asi něco úplně jiného...je to spíš popis japonské kultury, myšlení a tradic...ne že by to bylo špatné, je tam spoustu zajímavostí, ale mě to moc neoslovilo.
*čtenářská výzva 2022: Kniha, s méně než 22 hodnoceními na Databázi knih
Listopadové knižní novinky (12. - 18.11.)
12.11.2018
Kniha Ikigai - Japonská cesta k nalezení smyslu života v seznamech
Knížka pro přemýšlivé lidi. Také vás občas napadne, že svět mohly místo americké kultury ovládnout třeba sovětská, francouzská, čínská nebo japonská? Je velice osvěžující a inspirativní ponořit se aspoň na čas do myšlení jiné kultury, ať už třeba učením se cizímu jazyku, pobytem v cizích zemích, používáním kaligrafie, jezením hůlkami nebo poslechem hudby. A také četbou této zajímavé a místy dokonce moudré knihy, která také může obohatit a zkultivovat náš život.