Indián Umpa-pa (v souborném vydání) přehled
René Goscinny , Albert Uderzo
Indián Umpa-Pa série
Představte si místo nepoddajné galské vesničky a římské říše v době antiky francouzskou loď u břehů Ameriky v 18. soletí. Na palubě není Asterix ani Obelix, ale rytíř Hubert z Listového Těsta. Ten se nerozvážně vypraví na břeh do divokých hvozdů a samozřejmě padne do rukou indiánů. Má však štěstí. Je totiž zajat Umpa-Pou, nejudatnějším bojovníkem z udatného kmene Čoječojeů, a svérázná dobrodružství této nesourodé dvojice mohou začít!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Indián Umpa-pa (v souborném vydání). Přihlašte se a napište ho.
Původně jsem si v tomhle souborném vydání chtěl dávat pauzy mezi jednotlivými alby, ale ono to nějak nešlo. Příběh a humor je totiž natolik příjemný, že jsem se až do posledního sešitu nenudil. Je zajímavé, jak moc na sebe jednotlivá alba navazují, na tohle nejsem od této dvojice úplně zvyklý. Kresba je klasicky vtipně detailní, rád jsem občas zpomalil a zkoumal. Když to přeženu, je to takový Asterix pro začátečníky. Nebavil jsem se jen na začátku, kde jsou prapůvodní stripy a na samotném konci, kdy mi příběh s pruskou armádou přišel nedomyšlený.
Kniha Indián Umpa-pa (v souborném vydání) v seznamech
V r. 1951 autorská scenáristicko-ilustrátorská francúzska úderka René Goscinny/Albert Uderzo vytvorila Indiána Umpa-Pu, vtedy ale mal podobu „iba“ stripov, samotný hrdina vyzeral úplne inak než ako ho poznáme dnes + dej bol umiestnený do súčasnosti, aby vynikol kontrast medzi modernou dobou a indiánskym kmeňom i naďalej žijúcim v súlade s prastarým štýlom života. Nefungovalo to. Nikto to nechcel. K obratu k lepšiemu došlo v r. 1958 prostredníctvom kultového komiksového belgického časopisu Tintin, ktorý sa Umpa-Pu síce chopil, no až po tom, čo ho dvojica prepracovala a spravila z toho dlhšie príbehy, zmenila hrdinov vzhľad, pridala skvelé vedľajšie postavy a v neposlednom rade umiestnila dej do 18. storočia. Vyšlo spolu 5 čísel, žiaľ (alebo našťastie, ako pre koho) následne sa Renému a Albertovi podarilo stvoriť oveľa úspešnejší projekt, samozrejme Asterixa a Obelixa. Keďže boli kvôli nedostatku času postavení pred nutnosť výberu, i kvôli predsa len väčšiemu záujmu medzi čitateli si napokon vybrali práve Asterixa, z ktorého vzniklo toľko pokračovaní a českých reedícií, že ak by ste ich všetky chceli zrátať, museli by ste v piatok odísť z roboty o dve hodiny skôr (pochopiteľne plus kreslené filmy, hrané filmy, oblečenie...). Chudák člen kmeňa Čoječojeov menom Umpa-Pa (nemýliť s národom Umpa-lumpov z Wonkovej čokoládovne!) v takejto drsnej konkurencii nemal šancu a navždy ho uložili k ľadu. Ale zároveň sa naňho nikdy úplne nezabudlo. A to je super, lebo je to vážne vydarené, veľmi zábavné a rozkošné čítanie, ktoré mi báječnou hrou so slovami a kurióznymi nápadmi pravdupovediac viac, než Asterixa, pripomenulo Luckyho Lukea. Objavuje sa tu asi tona malebných hlášok a ešte malebnejších momentiek (koluje legenda, že niektorí belosi by pred konzumáciou pemmikanu dobrovoľne uprednostnili drastické indiánske mučenie), pomilovaniahodných mien (lovec Mizerná sezóna, lord Franz Ktanzenblummerswishundkranzenblummerswishundwagenplaftembum, snáď len náčelník Pokazený žlčník znie príliš detinsky), rozkošných slovných hračiek („Dělo? Kam se podělo?“), neskutočných prezývok (Má-jen-jeden-zub-ale-vypadl-mu-tak-už-žádný-nemá), rozkokošených dialógov a chundelatých nápadov (tanec na privolanie dažďa, nezvestná sliepka Elvíra priebežne sa zjavujúca v najnečakanejších okamihoch, kôň žiaľbohu veľmi dobre rozumejúci ľudskej reči, čo ho nejeden raz absolútne šokuje a raz dokonca odpadne, pardon dvakrát). Fantastické je i samotné omnibusácke vydanie: rozmery A4, tvrdá väzba, množstvo kvalitných textovo-výtvarných bonusov (vrátane oných stripov!) a samozrejme komplet celá séria uverejnená v jednej temer 200-stranovej a skoro jedno kilo vážiacej knihe. Ešte by som pre poriadok duše dodal, že kto má toto ukážkové, reprezentatívne súhrnné vydanie, v podstate ďalej nemusí pátrať po (de facto beztak všade dávno vypredaných) troch albumoch zo série Umpa-Pa, ktoré vydal Egmont v r. 2008. Pretože hoc len tri, v skutočnosti obsahujú všetkých päť Umpa-Paových príbehov. Keďže vieme, že dobrodružstvá Umpa-Py, silného ako puma (jeho totem) a francúzskeho rytiera Huberta Z Lístkového Cesta (!!!) alias Dvojitý skalp, nepokračovali, má posledný obrázok smutný nádych. Ale ktovie. Možno ich dobrodružstvá pokračovali mimo stránok komiksov. V komiksoch je ostatne možné všetko. To vie predsa aj malé dieťa.