Infekce přehled
Gary Birken
Infekce - Birken Gary Před začínající lékařkou Annick Clementovou se rýsuje slibná profesní budoucnost, když jeden z jejích dětských pacientů onemocní záhadnou infekční chorobou. Přestože se zdroj nákazy nepodaří nalézt, chlapec zázrakem přežije. Postupně se objevují další podivné případy, což v Annick vyvolá nepříjemné obavy. Když se však obrátí na vedení nemocnice, její varování není vyslyšeno. Pochopení nepřichází ani ze strany přátel a nejbližších spolupracovníků: každý chce být s nadřízenými zadobře. Annick tedy musí jednat sama. Brzy zjistí, že se opravdu nejedná o náhodu, ale o promyšlené jednání. Postupně odhaluje další a další děsivé skutečnosti - ale to ještě netuší, že otec vražedného plánu se po mnoho let pohybuje v její bezprostřední blízkosti. .. ... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2004 , DominoOriginální název:
Plague, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Infekce. Přihlašte se a napište ho.
Thrillery z lékařského prostředí čtu moc ráda. Řekla bych, že např. od McClura a Cooka mám přečteno asi vše, co tady vyšlo. Toto dílo považuji za slabší odvar těchto velikánů. Příliš mnoho postav, které zdánlivě ani nesouvisí s příběhem. Zápletka zajímavá, určitě by stálo za to, rozvinout trochu do hloubky. Ale ještě si dám šanci a přečtu si další román od Garyho Birkena a uvidím.
Námět je zajímavý a na prvotinu autora je to docela obstojné. Tím končí klady. Bohužel je tu spousta zbytečných vedlejších postav, vykreslení charakterů se moc nepovedlo a postavy se často chovají nelogicky - například agent FBI na místě činu nabádá své podřízené, aby hlavně neporušili žádný předpis, a o odstavec níže sám prozrazuje Annick detaily vyšetřování?!
K tomu jsou dialogy často nepřehledné a konec vzal autor opravdu nějak střemhlav. Zatímco 90% knihy sledujeme Annick na každém kroku, tak na konci jsem listovala knihou v domnění, že jsem si špatně dala záložku (bohužel byla správně).
Byla by ale škoda Birkena zcela zatratit, hlavní námět není k zahození a talent má. Jen je třeba to vypilovat - tak snad budu s dalšími jeho díly více spokojená.
Kniha Infekce v seznamech
Z lékařského prostředí jsem již četl mnohem lepší thrillery, ale ani tento nebyl z nejhorších. Zabývá se bioterorismem v žoldu kapitalistických chamtivců, jak by napsalo Rudé právo před pár lety. Když rezignujeme na skvělou literární úroveň, v blízkosti není něco lepšího třeba od Robina Cooka a chceme se nechat postrašit na nemocniční posteli, tak si to určitě užijeme.