Iskra přehled
Alice Broadway
Pokračovanie jedinečného fantasy románu Tinta je príbehom o odvekom klamstve a utajovanej pravde, o starých nepriateľoch a nových priateľoch. Autorka opäť vytvorila svet, ktorý sa vám dostane pod kožu. Leora musí utiecť. Do lesov, kde sa schovávajú neoznačenci – ľudia, ktorých pokožku nehyzdí ani jediné tetovanie. Leora donedávna ani netušila, že podobní ľudia existujú, a nieto, že sa medzi nich musí dostať a získať si ich dôveru. Ako má však dôverovať niekomu, o kom sa nedokáže nič dozvedieť z jeho tetovaní? Neoznačenci od nej chcú však jediné: žiadne tajomstvá, žiadne klamstvá, len čistú a nefalšovanú pravdu. A presne tú im nemôže za žiadnych okolností (ani pod hrozbou života) poskytnúť... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , CooBooOriginální název:
Spark, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Iskra. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Sotva Leora zjistí, že všechno není tak, jak jí celý život vtloukali do hlavy, je vyslána do Vranova, kde má čelit své noční můře - prázdným. Avšak to, co tam nalezne, roztříští její svět na malé kousíčky a Leora začne váhat, jak by je měla poskládat zpátky dohromady.
Převážná část knížky se odehrává ve Vranově, kde se seznamujeme se zvyky a tradicemi místních obyvatel. Vidíme tak druhou stranu mince a prožíváme rozčarování společně s hlavní hrdinkou. Leora se učí, jak žijí prázdní a svádí vnitřní boj. Ve vesnici jsou samozřejmě lidé, kteří jí tam nechtějí, ale zároveň z jistých důvodů tam má zastání.
Obyvatelé Vranova si také vyprávějí příběhy a musím říct, že se mi z nějakého důvodu líbily více, než ty ze Svatoměstí v prvním díle. :)
Leora se časem odhodlá k pár činům, ale opět mám pocit, že je pouhou figurkou v mnohem větší hře. Není ani divu, protože naše hlavní hrdinka je sice úžasná tatérka, ale své plány pořádně promyslet neumí.
Je to prostě další příjemná oddechovka a já se vrhám na závěrečný díl
Ten konec? Cože.. No nic, jdu na třetí díl. Ačkoliv se děj táhl poměrně, tak potřebuju vědět jak to dopadne.
Přišel mi trošku lepší než díl první, co se týče napětí a čtivosti.
Knižní novinky (15. týden)
07.04.2019
Kniha Iskra v seznamech
Z druhého dílu mám trochu rozporuplné pocity. Na jednu stranu chápu, jak težké musí pro Leoru být zjištění, že to, co jí bylo celý život předkládáno jako pravda, vlastně pravdou nemusí být. Na druhou stranu mám pocit že neváhá a nezpochybňuje dostatečně. Nicméně příběh je to poutavý, je zajímavé slyšet příběhy, které tvořili jejich svět, z obou stran a přemýšlet kde je asi tak pravda. Konec překvapil a jsem zvědavá na pokračování.