Iris a Ruby - o lásce, ztrátách a rodině přehled
Rosie Thomas (p)
Vzrušující a vysoce dojímavý příběh, ve kterém se mísí láska, ztráta a vzdálenost mezi třemi generacemi jedné rodiny. Dvaaosmdesátiletá Iris, křehká, zapomnětlivá a zranitelná, je odkázána na péči svého služebníka Mamdooha. Do jejího zadušeného a klaustrofobii budícího starého domu v Káhiře neočekávaně vtrhne její problematická a svéhlavá vnučka Ruby. Poměry v rodině ji přiměly utéci z Anglie a hledat útěchu u své babičky, kterou už mnoho let neviděla. Mezi oběma ženami vzniká až nečekané pouto. Ruby Iris pomáhá zachytit mizející vzpomínky na třpytné kosmopolitní město, jakým byla Káhira za druhé světové války, kdy Iris potkala svoji jedinou skutečnou lásku - záhadného kapitána Xana Molyneuxe - a poté ho ztratila ve válečné vřavě. Pohroma, která tak záhy stihla Irisino srdce, ovlivnila život nejen jí, ale i její dceři a vnučce. Potřeba odkrýt Irisinu minulost a vybudovat Rubyině přítomnosti pevné základy dožene dvě ženy do strašlivého nebezpečí v egyptské poušti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Iris a Ruby - o lásce, ztrátách a rodině. Přihlašte se a napište ho.
Pointou tohoto trojpříběhu je jakési vyrovnání se se svým životem. Iris, která žije ve vzpomínkách na svou osudovou lásku z doby 2. světové války a bojí se, že své vzpomínky pomalu ztrácí. Její dcera Leslie, která se své matce snažila celý život přiblížit a netušila nic o matčině citovém strádání. A nakonec vnučka Ruby, hledající sama sebe, věčně revoltující a nacházející odpovědi na své nevyslovené otázky až díky babičce Iris. Zajímavé byly i popisy válečné a pak současné Káhiry.
Ruby je mladičká žena, dítě, nevědíc, co se svým životem, která uteče od své matky k babičce do Káhiry. Iris je osmdesátiletá, životem znavená žena, která teskní za svým mrtvým důstojníkem, kterého ztratila jako mladičká ve druhé světové válce. Kniha, která není ani milostná, ani válečná, vás provede boji poblíž Tobruku, láskou za války i rodinnými kostlivci těchto dvou zdánlivě odlišných žen.
Celkem příjemné čtení.
Kniha Iris a Ruby - o lásce, ztrátách a rodině v seznamech
2013 | Kašmírový šál |
2008 | Volný pád / Constance / Les / Expedice Endurance |
2007 | Iris a Ruby - o lásce, ztrátách a rodině |
2008 | Půlnoční slunce |
2009 | Vyhlídka / Iris a Ruby / Na loučení nebyl čas / Ohnivé jezero |
Byla jsem nadšená, moc se mi to líbilo. Nádherný milostný životní příběh staré paní, která ho vypráví své vnučce, když cítí, že už si ho sama dlouho nebude pamatovat. A zaroveň výborně vykreslený generační vztahy