Islám - Historicko-kritická studie přehled
Jaya Gopal
Téměř encyklopedická kniha o islámu, jehož aspekty nezbytné pro jeho poznání a hodnocení v dějinách a současnosti objasňuje. Pomocí mnoha příkladů ukazuje existenci několika různých verzí Koránu, poukazuje na rozpory, gramatické a historické omyly, na falšování a jeho další slabá místa. Pomocí nekompromisní logiky ukazuje, že barbarské zacházení s ženami, náboženskými menšinami a odpadlíky odpovídá nejniternější podstatě islámského učení. Na základě muslimských zdrojů dokazuje, že zakladatel islámu se svých zpočátku pouze duchovních snah rychle vzdal ve prospěch podvodu a klamu, aby upevnil svou politikou moc. Násilí dnešního islámu nalézá vzor ve skutcích Prorokových, který se nezdráhal vraždit své politické protivníky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Islám - Historicko-kritická studie. Přihlašte se a napište ho.
Po fiasku s přečtením koránu jsem si řekl, že zkusím odlišný přístup. Tahle kniha ve mě nebudila velkou důvěru. Předně předmluvy mi připadaly téměř bulvární a zjednodušující. Také věřím, že kritickým rozborem posvátných textů se toho dá o povaze náboženství zjistit jen málo. Důležitá je praxe a převládající výklad. U islámu to ovšem platí méně než u křesťanství, protože korán má u muslimů výsadnější postavení než Bible a jeho výklad je mnohem rigidnější. Knihu jsem přečetl celou, ovšem opravdu důležité mi připadaly jen první čtyři kapitoly. Ty rozebírají pozadí vzniku koránu, jeho strukturu, obsah a vnější vlivy. Dlouho jsem si myslel, že precizní vyladěnost koránu je jedna z mála skutečných výhod, které islám nad křesťanstvím má. Ovšem opak je pravdou. Korán je opravdu tak chudý a zmatený, jaký se mi při čtení zdál. Zbytek knihy doporučuji brát s rezervou. Nerozporoval bych pravdivost napsaného, ale myslím, že jen z mála se dají vyvozovat nějaké relevantní závěry.
Kniha Islám - Historicko-kritická studie v seznamech
Klobouk dolů před obrovským rozhledem J. Gopala. Na druhou stranu mám výhrady k formě - některá souvětí řádně prověřila mé znalosti větné skladby a dala mi pořádně zabrat. Nebojím se přiznat, že některé věty jsem prostě nerozluštil.
Mám proto pocit, že by kniha byla po zpřehlednění vět a absencí občasných emočních výlevů čtivější a tak o 50 stran kratší.
Za mě nicméně obohacující dílo, které zpestří kdejakou knihovnu nejen svým grafickým ztvárněním pevné vazby.