Italské listy přehled
Karel Čapek
Osobité vtipné fejetony seznamují s tvářností země, s jejich kulturou, národním folklórem i všedním denním životem.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Italské listy. Přihlašte se a napište ho.
Na můj vkus až příliš lyrické a příliš popisné - v množství jsem umělců. Obecné zavrhování baroka asi souvisí s dobou vzniku.
Italské listy jsem si koupil v před-dovolenkovém nadšení a s naivní představou toho, že se bude jednat o milé, lehké čtení. Mýlil jsem se.
Čapek sice uvádí, že dílo nelze považovat za cestopis, avšak oproti jeho ostatním cestám, listům a obrázkům cestovatelsky-popisný element jako by neexistoval. K věcem přistupuje pesimisticky, někdy až s opovržením, což mohlo být dáno jeho ambivalentním rozpoložením v té době. Do Itálie “utíká před volbou mezi jeho budoucí manželkou Olgou Scheinpflugovou a Věrou Hrůzovou. Kdo ví. Nicméně je nutné ocenit jeho schopnost popisu každodenních, na první pohled nezajímavých a samozřejmých, činností a věcí, kterých si všímá.
Pokud toužíte po tematickém čtení na nějaké Italské pláži, radši hledejte dál, ať nejste tak zklamaní jako já. Nebo vůbec nejezděte do Itálie a dopřejte si výlety po České republice s Obrázky z domova, cestu do Anglie s tamějšími listy, nebo jednotlivé scény z Obrázků z Holandska.
„Divné pak a silné jest umění vůbec.“
Kniha Italské listy v seznamech
památky příroda Řím cestování Itálie cestopisy Sicílie církevní památky Benátky jižní Itálie Vicenza (Benátsko, Itálie)Autorovy další knížky
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Karel Čapek v roce 1915 absolvoval na Filozofické fakultě UK kromě filozofie, anglistiky, germanistiky a bohemistiky také estetiku a dějiny umění. Italské listy, vydané o osm let později, jsou dokladem jeho neutuchajícího zájmu o architekturu a malířství, kvůli kterému se vydal do Itálie.
Nepříliš obsáhlá knížečka jeho fejetonů z putování po tehdejší Itálii vlastně vůbec není cestopis. Čapek se jen velmi výjimečně zajímá o prostředí, v němž se pohybuje. Stručně a doslova "čapkovsky", s mnoha synonymy a přirovnáními, výjimečným jazykem, se věnuje významným památkám, architektuře (přičemž se neustále nezapomíná doslova navážet do baroka), zmiňuje se o obrazech proslulých italských mistrů a jak se zdá, mnoho času na to nemá...je to takové letem-světem Itálií od Benátek a Milána, přes Florencii na Sicílii a zpět. Ostatně to sám v úvodu knihy přiznává:
"...Na tomto světě má se však vidět všechno, vše stojí za vidění, každá ulice a každý člověk, každá věc chudá i slavná. Není ničeho, co by nezasloužilo zájmu a pohledu. Rád jsem brousil končinami, ve kterých bedekr neklade pražádnou pozoruhodnost, a nelitoval jsem žádného kroku a vlezl jsem, kam se dalo, třeba hodným lidem na chodbu, někdy jsem se díval na památky nejslavnější a někdy jen na děti, na staré babičky, na lidskou bídu a radost, na zvířata nebo lidem do oken. Ale když jsem pak chtěl napsat, co jsem viděl, tu jsem se ostýchal povídat o věcech tak nepatrných, nebo jsem to dělal z ješitnosti anebo z osobní mánie, - zkrátka koneckonců psal jsem zrovna jen a ponejvíce o všelijakých slavných památkách. A proto nyní kladu úvodem VÝSTRAHU všem, kdo budou čísti tuto knížku, aby ji nepovažovali za průvodce ani za cestopis..."