Italské listy přehled

Italské listy
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535185/bmid_italske-listy-66040f08ef8da.jpg 4 232 232

Není to cestopis v pravém slova smyslu. Jsou to spíše cestopisné fejetony nebo sloupky z dvouměsíční cesty Karla Čapka po slunné Itálii, kde sepisuje své postřehy o zvláštnostech, zvycích a životním stylu Italů mezi dvěma světovými válkami. Fejetony jsou protkané kulturně historickými podněty, suverénní hrou s ironií a jazykovým humorem. Čapek zde nenuceně přechází od věcí trvalých k okamžitým dojmům, střídá detaily a žánrové obrázky, konfrontuje nejslavnější památky s momentkami z ulice. Mistrně kombinuje názory poučeného cestovatele s výkladem jakoby naivním. Výsledkem je jeden z nejosobitějších pohledů na Itálii.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Italské listy. Přihlašte se a napište ho.

ulrychard
včera 2 z 5

Italské listy jsem si koupil v před-dovolenkovém nadšení a s naivní představou toho, že se bude jednat o milé, lehké čtení. Mýlil jsem se.

Čapek sice uvádí, že dílo nelze považovat za cestopis, avšak oproti jeho ostatním cestám, listům a obrázkům cestovatelsky-popisný element jako by neexistoval. K věcem přistupuje pesimisticky, někdy až s opovržením, což mohlo být dáno jeho ambivalentním rozpoložením v té době. Do Itálie “utíká před volbou mezi jeho budoucí manželkou Olgou Scheinpflugovou a Věrou Hrůzovou. Kdo ví. Nicméně je nutné ocenit jeho schopnost popisu každodenních, na první pohled nezajímavých a samozřejmých, činností a věcí, kterých si všímá.

Pokud toužíte po tematickém čtení na nějaké Italské pláži, radši hledejte dál, ať nejste tak zklamaní jako já. Nebo vůbec nejezděte do Itálie a dopřejte si výlety po České republice s Obrázky z domova, cestu do Anglie s tamějšími listy, nebo jednotlivé scény z Obrázků z Holandska.

tittanie
05.04.2024

Italské listy byly poslední, které mi chyběly k tomu, abych měla přečtené všechny Čapkovy cestopisy.
Je to typický čapskovský styl, krásná čeština, neuvěřitelný pozorovací talent a schopnost popsat banalitu tak, že čtenáři spadne brada.
Nepovažuji Italské listy za nejlepší Čapkův cestopis, ale tohle hodnocení mi přijde nízké.

Janizoun
20.09.2023 5 z 5

Krásná knížka, kterou bych doporučila těm co milují cestování, ale i těm co třeba nemají možnost cestovat a rádi se dozvídají, aspoň touto cestou o každičkém kousku světa.
V této knížce Vám vypráví sám pan Karel Čapek o Itálii. Procestujete Benátky, ale i třeba San Marino, Florencii, či Řím. Dozvíte se i o kostelech..., projdete se Itálií a budete vidět tuto zemi očima pana spisovatele.
Tato útlá knížka rozhodně stojí za přečtení, mně se cestování s panem Čapkem moc líbilo.

"Člověk obyčejně dělá něco jiného, než chce. Nechtěl jsem vůbec cestovat, a zatím jsem jezdil jako blázen, všemi myslitelnými vehikly a ponejvíce pěšky, a když už jsem stál u moře Afrického, chtěl jsem jet i do Afriky, nechtěl jsem napsat nic, a zatím jsem toho napsal celou tuto knížku..."

Divné pak a silné jest umění vůbec.

Kniha Italské listy v seznamech