Ivanhoe přehled

Ivanhoe
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180574/ivanhoe-180574.jpg 4 658 658

Ivanhoe je nejznámější historický román skotského spisovatele sira Waltera Scotta z roku 1819, který je jakýmsi mytickým obrazem vzniku anglického národa ze staré anglosaské šlechty. Autor v románu vypráví romantický příběh ze života statečného rytíře Wilfreda z Ivanhoe odehrávající se ve středověké Anglii na sklonku 12. století za vlády krále Richarda Lví srdce v období jeho návratu z třetí křížové výpravy. Walter Scott ve svém díle dokázal skvěle popsat spory mezi podmaněnými Sasy a zpupnými potomky normanských dobyvatelů a dokonale vystihnul ovzduší tehdejší doby, v níž na jedné straně panovala vzpoura, zvůle a násilnictví a na druhé straně kvetlo hrdinství a statečnost psanců, kteří neváhali obětovat vše pro znovunastolení statečného krále, za kterého po dobu jeho nepřítomnosti vládl jeho bratr Jan (pozdější král Jan I. Bezzemek). Román měl obrovský ohlas a stal se autorovým nejznámějším dílem.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Práce

Ivanhoe, 1819

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ivanhoe. Přihlašte se a napište ho.

Baushka
31.12.2024 4.5 z 5

Přiznávám, že ze začátku mi knížka dala hodně zabrat. Obsahuje dost jmen a většinou dlouhých a to mi činilo docela problém, abych si hlídala kdo je kdo, kdo je sas a kdo Norman, kdo je žid a kdo křesťan. Bez toho nelze úplně pobrat celý příběh. Romance je to pěkná, vskutku rytířská, plná dobrodružství a napínavá. Ale nejvíc si na knížce cením jazyka a slovních obratů. Ten román je tak jazykově bohatý, prostě nádhera!

Sitting-Bull
13.08.2024 3 z 5

Tedy, musím říci, že bych nečekala, že budu souhlasit s komentářem, který zde napsala Ailee, tedy o přepsání knihy do moderního jazyka. Kladu otázku sama sobě, proč u řady jiných knih a autorů mi archaický jazyk nevadí (Dumas, Verne, ale i řada jiných), ba naopak mi umožňuje hlouběji vklouznout do děje a užívám si jej, a proč zde jsem o něj klopýtala. Možná to nebylo archaickým jazykem, ale stylem Scottova vyprávění? Děj sám o sobě nebyl rozhodně špatný, ba naopak, umožnil mi vhled do uvažování Scottovy doby a do určité (velmi omezené) míry i do uvažování doby Richarda I., takže nemohu říci, že by mě kniha neobohatila. Hodnotím tedy průměrnými 3*.

Ailee
08.08.2024

Příběh jako takový by nebyl špatný, kdyby ho někdo vzal a přepsal do modernějšího jazyka. Styl byl vskutku k uzívání a to, co by dnešnho čtenáře na ději bavidlo nejvíce, bylo archaickým vypravěčstvím zadupáno do země. Nemohu hodnotit špatně, když přihlédnu k tomu, jak je kniha stará a že tehdy se prostě psalo a vyprávělo jinak. Věřím, že kdyby dnes někdo knihu vzal a napsal ji svými slovy, třebaže by v ději nezměnil ani ťuk, měla by celkem úspěch i u dnešního čtenářstva.

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020

Kniha Ivanhoe v seznamech