Ivanhoe přehled

Ivanhoe
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480233/bmid_ivanhoe-6dc-480233.jpeg 4 648 648

Nejslavnější román skotského spisovatele Waltera Scotta v anglickém originálu. Ivanhoe je nejslavnější historický román skotského spisovatele Waltera Scotta. Vyšel v roce 1819 a brzy získal si široký ohlas. Autor v něm vypráví romantický příběh statečného rytíře Wilfreda z Ivanhoe, který se odehrává ve středověké Anglii na sklonku 12. století za vlády krále Richarda Lvího srdce v době jeho návratu ze třetí křížové výpravy.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , e-bohém
Originální název:

Ivanhoe, 1819


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ivanhoe. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (78)

Sitting-Bull
13.08.2024 3 z 5

Tedy, musím říci, že bych nečekala, že budu souhlasit s komentářem, který zde napsala Ailee, tedy o přepsání knihy do moderního jazyka. Kladu otázku sama sobě, proč u řady jiných knih a autorů mi archaický jazyk nevadí (Dumas, Verne, ale i řada jiných), ba naopak mi umožňuje hlouběji vklouznout do děje a užívám si jej, a proč zde jsem o něj klopýtala. Možná to nebylo archaickým jazykem, ale stylem Scottova vyprávění? Děj sám o sobě nebyl rozhodně špatný, ba naopak, umožnil mi vhled do uvažování Scottovy doby a do určité (velmi omezené) míry i do uvažování doby Richarda I., takže nemohu říci, že by mě kniha neobohatila. Hodnotím tedy průměrnými 3*.

Ailee
08.08.2024

Příběh jako takový by nebyl špatný, kdyby ho někdo vzal a přepsal do modernějšího jazyka. Styl byl vskutku k uzívání a to, co by dnešnho čtenáře na ději bavidlo nejvíce, bylo archaickým vypravěčstvím zadupáno do země. Nemohu hodnotit špatně, když přihlédnu k tomu, jak je kniha stará a že tehdy se prostě psalo a vyprávělo jinak. Věřím, že kdyby dnes někdo knihu vzal a napsal ji svými slovy, třebaže by v ději nezměnil ani ťuk, měla by celkem úspěch i u dnešního čtenářstva.


dzejkbeltygros
24.07.2024 2 z 5

Nemastný neslaný příběh o skrývajícím se rytířovi. Poslechnuto jako audiokniha, ze které jsem měla místy pocit, že to ty herce vůbec nebaví číst. Takové celé unuděné to bylo. Ani nevím, kdy jsem na tu knížku narazila, ale měla jsem ji v seznamu už velmi dlouho, tak jsem ráda, že to mám za sebou.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ivanhoe v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených1 035x
ve Čtenářské výzvě55x
v Doporučených44x
v Knihotéce459x
v Chystám se číst187x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech2x