Izba přehled

Izba
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405588/bmid_izba-GZM-405588.jpg 4 954 954

Neraz sa hovorí, že deti majú vždy pravdu. Aj preto úlohou rozprávača svojho trpkého príbehu zverila Emma Donoghuová päťročnému chlapcovi. Jack je mimoriadny rozprávač hneď z niekoľkých dôvodov: vyrastá v prostredí izby, záhradného domčeka prebudovaného na nedobytnú pevnosť, izolovaný od vonkajšieho sveta. Od svojho narodenia nikdy nebol „vonku“ a pozná iba predmety, s ktorými prichádza do styku vo svojej nedobrovoľnej cele. Poznanie o svete nadobúda iba prostredníctvom niekoľkých detských kníh a detských televíznych seriálov. Všetko, čo je mimo izby, je televízne, jedine izba je skutočná. Jeho výlučným medziľudským vzťahom je vzťah k rovnako uväznenej a týranej matke. Pravdaže, tento nielen materský, ale aj priateľský vzťah mu umožňuje duševne dozrievať oveľa rýchlejšie, než dozrievajú jeho rovesníci, a tak nás nemôže prekvapiť, že hoci má iba päť rokov, vie nielen čítať, písať a počítať, ale vie aj prekvapujúco presne a hodnoverne svoj príbeh vyrozprávať.Donoghuová „vonkajší svet“ chvíľami paroduje – najmä televízne interview s chlapcovou matkou a úryvky z novín, ktoré nastoľujú krivé zrkadlo všetkým necnostiam bulvárnej publicistiky, ale aj nezrozumiteľné mudrovanie psychiatra či čudne usporiadané pomery v rodine chlapcových starých rodičov. Ani chvíľu však nenecháva čitateľa v pochybnostiach, že matka a syn po „veľkom úteku“ začínajú nový život s optimistickou perspektívou.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)
Originální název:

Room, 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Izba. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (238)

veronika2713
28.09.2024 5 z 5

Ke knize Pokoj jsem se dostala náhodou. Chvíli mi trvalo než jsem si zvykla na styl psaní, ale ve finále se jednalo o velmi strhující a těžký příběh.

kniznisvetsjiri
01.09.2024 3 z 5

(SPOILER) Ke knize jsem se dostala v rámci štafety a ještě že tomu tak bylo. Protože, i když mám takovéto příběhy ráda, nevím, jestli bych zrovna po této knize sáhla. Rozhodně mě nechápejte špatně, kniha není nejhorší, ale ani to není nic, co by mě rozebralo a to jsem na toto téma velice citlivá.

Příběh je celkem náročný na čtení, pro některé tématem, ale pro mě jazykem. Kniha je totiž psaná dětskou řečí. Celkem dlouho jsem si na to musela zvykat, luštila jsem, co jaké slovo znamená a jaký význam dané slovo má v dospěláckém slovníku.

Pozor, možný spoiler.
V první polovině knihy se Jack se svou mami snaží utéct a spřádají plán, jak vše provést. Musím říct, že zrovna tuto část jsem četla se zatajeným dechem. Člověk neví, jestli se dostanou ven, jestli zemřou. Takže jo, mělo to tu správnou dynamiku a napětí. Pak ale přišla druhá polovina a ta mě vůbec nebavila.
Všechny postavy do jedné byli těžce neempatické a děsně mně vytáčeli.

Možná mi chybělo větší zaměření na únosce. Proč a jak, co byl za člověka a trochu víc podrobností.

Jedno ale vím jistě, na tuto knihu dlouho nezapomenu, protože ta dětská řeč, byla fakt strašná.


rionka
01.07.2024 5 z 5

Strhující, to je to správné slovo. Toto je kniha, kterou si budu asi už navždy pamatovat. Přečetla jsem ji za pár hodin. Nešlo se odtrhnout. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (4)

2011 - YALSA Book Awards (Axel Awards)
2011 - British Book Awards (Paperback of the Year)
2011 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - Canada and the Caribbean)
2010 - Goodreads Choice Awards (Best Fiction)


Kniha Izba v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených1 240x
ve Čtenářské výzvě282x
v Doporučených118x
v Knihotéce391x
v Chystám se číst611x
v Chci si koupit106x
v dalších seznamech8x