J.V. Myslbek přehled
Vojtěch Volavka
V. Neubert Praha 1942, fotografie J. Ehm, úvod V. Volavka, 125 stran textu + velké množství čb. hlubotiskových, celostr. reprodukcí.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize J.V. Myslbek. Přihlašte se a napište ho.
Kniha J.V. Myslbek v seznamech
umění sochařství čeští sochaři
1962 | Karel Purkyně |
1967 | Pouť Prahou - dějiny a umění |
1942 | J.V. Myslbek |
1968 | České malířství a sochařství 19. století |
1942 | Karel Purkyně |
Knížka podrobně mapující dílo tohoto velkého sochaře. Na stránkách 5 až 126 je textová část, kde jsou sledováno jeho jednotlivá díla (i v textové části se najde pár fotografií). Je hodně zajímavé sledovat, jak se prvotní návrh často velmi změnil. Myslbek sám o sobě prohlásil, že často nesochal, ale „dřel“. Neváhal daný návrh x-krát změnit, dokud s ním nebyl spokojen. U některých děl pak vzniklo mnoho variant, některé modely dokonce i zničil, protože dle něho nebyly dostatečně povedené. Zároveň byl i nesmírně pracovitý, za svůj život vytvořil úctyhodné dílo. Po textové části následuje bohatá obrazová příloha. U některých děl jsou zobrazeny i jednotlivé návrhy, takže čtenář může porovnat prvotní model a konečné dílo. Občas je zobrazen i detail sochy.
Jedná se o starší publikaci, obrazová příloha je pouze černobílá a kvalita fotek je samozřejmě nižší než u novějších knih o umění. Každopádně u soch to není takový problém a knížka rozhodně stojí za přečtení/prolistování (některé sochy jsou jedním slovem úžasné).