Já a obranné mechanismy přehled
Anna Freud
Kniha Já a obranné mechanismy patří bezesporu ke klasickým, základním psychoanalytickým textům. Anna Freud, dcera Sigmunda Freuda, zde zřetelně ukazuje, že psychoanalýza se nezabývá výhradně lidským nevědomím. Dokládá, že ve skutečnosti bylo vždy předmětem zájmu psychoanalýzy Já a jeho poruchy - přičemž zabývání se nevědomím sloužilo obnově Já a jeho funkcí. Autorka se v této knize věnuje specifickému problému - prostředkům, kterými se Já brání nelibým stavům a úzkosti, a kterými se pokouší zvládat impulzivní jednání, afekty a pudové nároky.... celý text
Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2006 , PortálOriginální název:
The Ego and Mechanisms of Defence
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já a obranné mechanismy. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Já a obranné mechanismy v seznamech
psychologie sebeobrana psychoanalýza
Jestliže mě někdy oslovila psychoanalýza a freudiánství, tak díky této knize. Osobně jí dávám přednost před texty S. Freuda, které jsou sice zajímavé, revoluční, promyšlené..., ale v řadě ohledů idealistické a myšlenkově absolutní. V případě tohoto textu je možné lépe sledovat projevy složek osobnosti člověka, jejich manifestace v chování a praktické otázky s tím spojené. Anna Freud si všímá specifických detailů a skrze ně lépe objasňuje celý systém psychoanalýzy.
Přitom nejde o hutný, nesrozumitelný text - naopak, kniha obsahuje poutavé příběhy a výstižná pojednání, aniž by pozbyla na sdělnosti.