Já jsem Malála: Skutečný příběh dívky, která bojovala za vzdělání a změnila svět přehled

Já jsem Malála: Skutečný příběh dívky, která bojovala za vzdělání a změnila svět
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270352/bmid_ja-jsem-malala-NTG-270352.jpg 4 57 57

Prožijte neuvěřitelnou cestu Malály, která dostala jako vůbec nejmladší člověk v historii Nobelovu cenu za mír. Malála pochází z Pákistánu, ráda kouká na seriály, čte si, často se zlobí na mladší sourozence a hodiny si vydrží povídat s kamarádkami. Ze všeho nejraději se ale učí. Ve škole může zapomenout na svůj každodenní život a objevovat svět. Tedy až do doby, než hnutí Talibán zakáže dívkám do školy chodit. Malála právo dívek na vzdělání začne hájit. To se však Talibánu nelíbí, a tak musí Malála s rodinou prchnout do Anglie. V boji ale pokračuje. V roce 2014 jako vůbec nejmladší člověk v historii obdrží Nobelovu cenu za mír. Její poslání tím však teprve začíná...... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Albatros (ČR)
Originální název:

I Am Malala: The Story of the Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já jsem Malála: Skutečný příběh dívky, která bojovala za vzdělání a změnila svět. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

AlčaH
02.02.2023 4 z 5

Velice silná kniha o jedné dívce, která toužila po vzdělání a nezastavil ji v tom ani Tálibán.

Z mého pohledu je moc důležité takové knihy číst, protože nám nabízejí pohled do regionů, které jsou od nás vzdálené a kterým nemusíme až tolik rozumět - v tomto případě nás Malálin příběh zavedl do Pákistánu.

V knize pro mě byla spousta zajímavých momentů - to, jak Malála popisovala běžný život v Pákistánu a jak se v něm žilo, než se pod vlivem Tálibánu všechno změnilo. Malála měla svůj domov opravdu ráda, přestože z našeho pohledu rozhodně nebyl dokonalý. Líbilo se mi, jak pokrokový byl Malálin otec a jak se snažil aktivně přispět ke změně. Děsivé pro mě bylo uvědomění, jak málo stačilo a z místní rádiové stanice se stal nástroj, který ovládal společnost směrem k menší svobodě a k omezování lidských práv… No a pak samozřejmě samotný Malálin příběh, příběh bojovnice za vzdělání, která se nevzdala ani po tom, co ji postřelili a málem zemřela. V 17 letech získala Nobelovu cenu za mír.

Četla jsem vydání z roku 2015, které je určeno i pro dětské čtenáře. Kniha byla napsána velice přístupně a četla se dobře, přestože zpracovávala dost těžké téma. Trochu mě mrzel hodně rychlý konec, myslím, že ten by si zasloužil ještě trochu rozpracovat.

Mateo67
21.01.2023 4 z 5

Půjčeno ze studijních důvodů a také můj letošní první zářez do ČV. Získala jsem plno nových informací, další jsem si dohledala. Ale i když kniha byla čtivá, čtení mi bylo tak nepříjemné, že jsem se musela hodně přemlouvat, vzít knihu znovu do ruky. Tento nepřátelský a k ženám až nelidský svět je pro mě naprosto nepochopitelný a nepřijatelný, což ovšem vůbec neznamená (ba naopak), že bych měla před ním zavírat oči.


Aaloha
31.08.2022 4 z 5

Člověk si ani neuvědomuje, že se ve stejnou dobu na opačném konci světa dějí takové věci, jako zákaz chodit do školy nebo vůbec na ulici, jen proto, že jste žena nebo dívka. Malála je velice odvážná díky tomu, v jaké rodině vyrůstá, jak jí její otec vždy podporoval ve vzdělávání a vůbec se k ženám choval jinak než ostatní muži v Pákistánu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Já jsem Malála: Skutečný příběh dívky, která bojovala za vzdělání a změnila svět v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených78x
ve Čtenářské výzvě30x
v Doporučených4x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit7x

Štítky knihy

terorismus odvaha

Autoři knihy

Malála Júsufzai
pákistánská, 1997
Patricia McCormick
americká, 1956