Já, Mona Lisa přehled

Já, Mona Lisa
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505886/bmid_ja-mona-lisa-fca-505886.jpg 3 14 14

Mona Lisa se stala nejslavnějším obrazem všech dob, její tajemný úsměv je opředený tajemstvím a vyvolává spoustu otázek. V originálním románu britské spisovatelky Natashy Solomons přináší odpovědi sám obraz. Mona Lisa se zrodí díky tahům malířova štětce. Leonardo da Vinci záhy uslyší její hlas a vznikne láskyplné pouto. Mona Lisa prožívá s Leonardem jeho úspěchy i neúspěchy a vytvoří si zvláštní vztah ke svému předobrazu, k Moně del Giocondě, ale také k Salaìmu, Leonardovu učedníkovi a milenci. Vtipně komentuje okolní dění, ale její hlas slyší jen skuteční géniové Michelangelo, Raffael, Picasso. Z Itálie se Mona Lisa dostává do Francie, zdobí královské zámky, setkává se s významnými osobnostmi, prožívá dějinné zvraty, únos a druhou světovou válku, až se jejím „domovem“ stane muzeum Louvre, kde ji můžete vidět dodnes. A tak mějte na paměti, že když se na ni díváte, dívá se i ona na vás.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já, Mona Lisa. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (8)

AraVulpecula
01.10.2024 1 z 5

Další zklamání. Kniha zněla opravdu poutavě, ale nedostala jsem se dál než na 160 stránek. Vypravěčem je samotná Mona Lisa a jeden by řekl, že půjde o moudrou, vnímavou osobnost, jenomže místo toho se setkáte s tak moc povrchní přechytralou ženskou, až je to k nevydržení. Ona nejenže umí ocenit krásu, ona podle ní soudí a odsuzuje. Je nepříjemná a nesympatická. Skoro se mi už na obraz nechce dívat, když si vzpomenu, jak povrchní je její knižní verze.

thekath
08.04.2024 4 z 5

Mě tahle kniha moc bavila a nechápu, proč má tak nízké hodnocení. Ano, místy trochu trvalo než jsem se začetla, ale jakmile jsem to udělala, už mě kniha nepustila. Je to milostný dopis Leonardovi da Vincimu od Mona Lisy. Bavily mě pasáže se Salaim nebo Michelangelem a moc jsem ocenila část s ředitelem Jaujardem, o kterém jsem předtím nic nevěděla. Konec byl nádherný a poetický. Plný počet hvězd nedávám jen proto, že jsem kdysi četla Mramor a plátno, který byl tématicky podobný, a který mi přišel o trochu lepší. A taky mi vadilo pár překlepů v knize. Doporučuji, pokud se chcete dozvědět něco víc o Leonardovi a jeho době, lásce mezi umělcem a jeho dílem a dobách následujících.

"Přijďte za mnou. Dívejte se na mě. A mějte na paměti, že já se budu dívat na vás."


Adhara
25.01.2024 2 z 5

Zaujímavý nápad, ale to je asi tak všetko. Kniha o podivnom milostnom trojuholníku dvoch mužov a jedného obrazu je písaná veľmi moderným jazykom a zaoberá sa modernými témami, ktoré, obávam sa, hľadá aj tam, kde možno nie sú. Pritom je však napísaná značne jednoducho, postavy sú ploché, je to ploché aj emočne. Na to, ako záhadne Mona Lisa vyzerá, je to v tomto prevedení až príliš jednoduchá osôbka, žiadne tajomno ani múdro nesála. Kniha nemá gradáciu. Váhala som, či to vôbec dočítať. Nakoniec som to dala, ale druhý raz ďakujem, neprosím.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Korunní princezny, Sparrow a další knižní novinky (20. týden)

14.05.2023


Vychází Ticho a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Já, Mona Lisa v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených28x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit14x