Já: O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování přehled
František Koukolík
Neuropatolog František Koukolík se znovu zaměřil na starou a otevřenou otázku - jak a proč mozek tvoří vědomí a jaký je vztah mozku, vědomí a sebeuvědomování. Třetí vydání knihy sleduje výzkum vztahu mozku a vědomí v průběhu let 2013-23. Za tu dobu se rozšířily a zdokonalily metody zkoumající mozek lidí a zvířat způsobem, který si před prvním vydáním z r. 2003 uměl představit jen málokdo. Poločas informace je v neurovědách nižší než pět let. Předchozí, druhé vydání z r. 2013 bylo tedy nutné aktualizovat.Přepracovaný text popisuje soudobé definice vědomí, neuronový korelát a evoluci vědomí včetně sebeuvědomování; změněné stavy vědomí jako spánek, anestézii, hypnózu, meditaci a účinek psychedelik; některé druhy poškozeného vědomí, např. kóma, funkční poruchy, autismus, schizofrenii a depresi; otázku svobodné vůle, a také jak je vědomí ovlivňováno kulturou, v níž jsme vyrostli a žijeme.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já: O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování. Přihlašte se a napište ho.
Mozek, vědomí, sebeuvědomování - fascinující a vzrušující témata. Neustále zajímavá - alespoň pro mě.
Získala jsem spoustu informací a odpovědí. Napadaly mě i nové otázky - některé zůstaly nezodpovězené, což vůbec není mínusem textu, právě naopak, jsou impulsem pro hledání dalších odpovědí. Přiznávám, že pro výběr a čtení je potřeba vyšší míry zájmu a vyšší míry zaujetí. Čtení a vstřebávání informací není úplně jednoduché (u několika obrázků jsem potřebovala polopatičtější popis a vysvětlení), ale pokud vytrváte, soustředění a námaha se vyplatí. Jde o informačně bohatou knihu, při zachování nezbytné odborné přesnosti - i pro laiky - co nejsrozumitelněji napsanou. Plusem jsou uváděné zdroje a poznámky.
Já. O mozku, vědomí a sebeuvědomování jsem četla hned po knize Nejspanilejší ze všech bohů a můžu říct, že obě se harmonicky doplňují. Je velmi pravděpodobné, že si obě zmíněné knihy za čas přečtu znovu.
...asi nebude překvapením mé doporučení.
Více než 100 dalších eknih zdarma...
02.12.2019
Kniha Já: O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování v seznamech
spánek vědomí mozek neurověda neuropsychologie duševní poruchy, duševní nemoci neurofyziologie sebeuvědomování
Kniha je to dobrá, ale žádný zásadní vhled do titulních témat nezprostředkovává. Působila na mě jako soupis poznatků z evoluční biologie, neurověd a medicíny (k roku 2013), aniž by Koukolík dokázal zužitkovat jejich vysvětlující potenciál. Měl jsem při čtení setrvalý pocit, že kniha dokola vypráví o tom, že když kooperujeme/spíme/máme deprese/..., děje se v mozku to a to.