Závěje přehled
Marit Reiersgård
Jacobsen a Røedová série
1. díl >
Je 25. ledna, hustě sněží. Úzké silnice v městečku Lier nedaleko Drammen protahují sněžné pluhy. Odhrnovaný sníh se vrší na krajnici do vysokých závějí. Pětiletá Oda se doma nudí, maminka vaří a Oda nemá co dělat – přemluví proto matku, aby ji pustila před dům sáňkovat. Maminka ji z okna občas zkontroluje, avšak náhle je Oda pryč. Matka vybíhá ven, jenže padající sníh okamžitě zavál veškeré stopy a po Odě není ani památky. Rozbíhá se vyšetřování, kriminalisté Bitte Røedová a Verner Jacobsen začínají vyslýchat místní obyvatele. Všichni se tu znají, každý něco ví, každý má nějaké problémy, každý něco skrývá. Dny ubíhají, Oda stále není nalezena a její zoufalá matka se rozhodne vzít věci do vlastních rukou.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2017 , Kniha ZlínOriginální název:
Stolpesnø, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Závěje. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavá psychologická detektivka se zločiny i postavami z běžného života. Bavila mě od začátku do konce, přestože závěrečná dramatická část tam podle mě ani být nemusela, to už bylo lehce přitažené za vlasy. Mám ráda detektivky, které se točí kolem několika rodin. Navíc sympatická dvojice vyšetřovatelů, taky poměrně netypická a z běžného života (klidný muž se zálibou v pletení a energická silnější žena, oba ve středním věku).
Velmi rychle na počátku jsem pochopila, v čem je "síla" tohoto příběhu. Velice rychle pochopíte, co se asi mohlo stát, ale to pomalé a pozvolné vyprávění hlavních hrdinů trhá srdce na kusy, hlavně rodičů a zejména matek.
Malá holčička vyjde ven, než mamka dovaří večeři, po chvíli je volána zpět a už není. Číst o té čiré zoufalosti a bezmoci zejména matky, je hrozné. Do toho zasáhne i smrt místní malířky.
Hlavní hrdinové vyprávějí a vy najednou zjišťujete, jak málo stačí, aby se člověku změnil život, kolikrát stačí opravdu jeden mizivý okamžik....
Není to krvák, spíš psychologický román s trochou detektivky. Ani jsem nečekala, že se mě to tak dotkne.
„Však si ji v novinách taky podávají. Prezentují ji tam jako odporný hmyz. - Lidé a hmyz mají jedno společné, vzdychl Verner. - Dají se utlouct novinami. (s. 339)“
Kniha Závěje v seznamech
V rámci žánru severského krimi velmi průměrný počin. Na scénu se dostává poměrně malé množství postav, kdy se každá po svém vyrovnává s kostlivcem zavřeným ve skříni a strachu z toho, co na jejich nedokonalost řekne okolí. Knížka měla spád, ale autorka nedokázala využít potencionálu zimy, sněhu a chladu, i-když jak napovídá název, šlo o pojítko osudných událostí. Škoda, je to spíše o pocitech, matkách a chybách. Detektivní duo bylo celkem fajn.