Jak hrát šachy? Knížka pro začátečníky přehled
Jiří Veselý
Tato knížka je určena začátečníkům. Především je má zbavit přílišného respektu z této hry a přesvědčit je, že šachy nejsou jen pro lidi nadprůměrné inteligence. Hrát šachy se může naučit každý. Autor uvádí začátečníka systematicky do tajů šachové hry a zprostředkovává mu možnost proniknout hlouběji do mnohotvárného světa šachů. Jakmile se hráč naučí šachově myslet, nepotřebuje někdy ani soupeře, ale postačí mu šachová kniha nebo časopis.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak hrát šachy? Knížka pro začátečníky. Přihlašte se a napište ho.
Autor napsal o šachu více knížek, i tato je dobrá. Přidám příběh ze života: vnoučata učím základům hry šachové a docela je to baví. Když jsem desetileté vnučce po několika partiích nabídl knížku k samostudiu, byl jsem odmítmut: "Dědo, já chci hrát, já o šachách nechci číst!" - Chápu to, mají tolik možností na jiné hry, že šachy nebudou jejich nejoblíbenější hrou.
Zrozumiteľne podané pravidlá, dobre vysvetlené matové obrazce a základné taktické motívy (vidličky, otvorené stĺpce...), to sú hlavné plusy tejto učebnice šachu pre samoukov.
Trochu však do nej podľa môjho názoru nezapadajú posledné tri kapitoly venované jednotlivým šachovým otvoreniam. Hoci obsahujú niekoľko poučných ukážok partií, z ktorých si aj začiatočník môže niečo odniesť, rozšírenie kapitoly o kombinačných a strategických motívoch či podrobnejšie analýzy daných partií by všetkým, ktorí na šachovnici robia len svoje prvé nesmelé kroky, pomohlo ešte viac.
Kniha Jak hrát šachy? Knížka pro začátečníky v seznamech
šachy příručky pro začátečníky deskové hry
1981 | Šachový slabikář |
1986 | Jak hrát šachy? Knížka pro začátečníky |
1989 | Malá encyklopedie šachu |
1987 | Slovník spisovatelů německého jazyka a spisovatelů lužickosrbských |
2003 | Český Krumlov |
Dobrá kniha o základech šachu.