Jak jsem potkala Brusel přehled
Kateřina Farná
Víte, čemu v Bruselu říkají nejtajnější diplomatická zbraň, kde se narodila Audrey Hepburn nebo proč jsou Šmoulové modří? Kniha vás zavede do nejskrytějších komnat belgické metropole, kterou s Vlámy a Valony sdílí lidé více něž 180 národností. Koláž osobních zážitků, reportáží, vtipných glos, vážných témat, zajímavých reálií a pamětihodných příběhů odráží autentickou podstatu města, kde se zrodila první čokoládová pralinka i architektonická secese a kde je snazší sehnat politika než šikovného instalatéra. Publikace připomíná ohromný úspěch Československa během Světové výstavy Expo 1958, představuje královskou rodinu a monstrózní Justiční palác, vysvětluje necitlivou bruselizaci, neopomíjí patálie sochy čurajícího chlapečka, ozřejmuje důvody, proč Belgičané jako národ vlastně neexistují, nebo odhaluje místo, kde básník Paul Verlaine postřelil svého mladého milence. A jako bonus se naučíte bruselsky a dozvíte se, jak vzniká pravé lambické pivo. Vše v přehledných 60 kapitolách, bohatě vybavených fotografiemi a vtipnými ilustracemi.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak jsem potkala Brusel. Přihlašte se a napište ho.
Kdyby někdo ze zahraničí napsal i knihu o Česku takovýmto stylem, tak si ji milerád přečtu, protože tohle se četlo samo. Zajímavá témata, styl nenudí a i ty pro mě nezajímavé věci byly nakonec nějak zajímavé. :)
Skvělé: škoda že knížka nebyla k dispozici dřív, dozvěděla jsem se totiž o mnoha zajímavostech, které jsem vůbec netušila (za všechny padlý astronaut). Není to průvodce po městě, ale průvodce životem ve velmi specifické metropoli.
Není to cestopis, ale zhusta se mluví o místech, zmiňují se konkrétní adresy, jen ta mapa tomu chybí (uprostřed sice je, ale slepá!). Hodně se mluví také o architektuře a umění vůbec, ale mezi muzey nejsou uvedené žádné galerie výtvarného umění.
Pojato heslovitě, ale v podobě spíš esejí, takže jsem i něco vynechala, co se mne vůbec netýkalo (pivo, hranolky, ale o čokoládě a další gastronomii jsem si početla s chutí).
Je to pěkně ze života (i ten terorismus posledních let nechyběl), od mateřské a porody, přes jesle, školy, po zaměstnání, dopravu a sport, multijazykové a multikulturní prostředí. A počasí. Protože to není takto posloupně, ale abecedně, zajímavě heslovitě, tak i přes případné lehké opakování je to docela osvěžující.
Změny velikosti fontu a občasné přepnutí do negativu či textu přes fotky byly zajímavé, byť pro oči docela náročné (četla jsem v kuse, žánru a formě navzdory jsem se prostě nemohla odtrhnout, ale lepší by bylo mít knihu s sebou přímo na místě a zalistovat dle potřeby nebo jen tak). Navíc to není jen o Bruselu, země je malá a spousta zajímavostí se týká i měst jiných a celé Belgie, včetně historie.
Autorka má docela civilní a čtivý projev, nepoužívá příliš elegantní jazyk, občas i jí něco ujede ("nejůspěšnější", "české pupíkování" - snad jsem to správně pochopila jako pepíkování, jinak nevím), ale jinak překlepy a hrubky v knize nejsou. I formát je příjemný - flexovazba.
Knižní novinky (22. týden)
26.05.2019
Kniha Jak jsem potkala Brusel v seznamech
Kniha je psaná tak, že každá kapitola popisuje jedno téma, takže kapitoly na sebe nijak nenavazují a tím pádem není kniha moc čtivá. Některé kapitoly jsou ovšem zajímavé. Kniha není jen o Bruselu ale je i o Belgii a Belgičanech celkově.