Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí přehled

Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517589/bmid_jak-jsem-rodila-indianskeho-syna-z--647df070bae27.jpg 4 216 216

Danka Štoflová, autorka úspěšného blogu na portálu iDNES, představuje knižní podobu vtipně a s nadhledem vyprávěných příběhů ze života indiánů kmene Čerokí o velké rodině, muži a dětech, společně žijících na půdě, která indiánům po staletí patří, uprostřed hlubokých lesů v Severní Karolíně, na úpatí pohoří Great Smoky Mountains. Vtipně, svěže a poutavě se šarmem Betty MacDonaldové předává mýty, životní postoje a jednoduché moudrosti okořeněné sžíváním se s naprosto odlišnou, evropskou kulturou v osobě samotné autorky. S pokorou vypráví příběhy indiánů a ve snaze moderního člověka jednoduše zušlechtit se zamýšlí nad svým životem, zažitými stereotypy, nad ctí, hrdostí, láskou, vztahem k rodičům, dětem, starým a nemohoucím, k přírodě, ke zvířatům, ke smrti a k hvězdné obloze. Každý si totiž hluboko uvnitř, přeje být právě tím, co v dětství tolik obdivoval. Indiánem.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí. Přihlašte se a napište ho.

kackaku
21.02.2025 3.5 z 5

Po dlouhé době kniha, která mě pohladila po duši - alespoň tedy první polovina. Indiánské (pro nás Čechy někdy neuvěřitelné) zvyky, svět s minimem technologií, spojení přírody s člověkem, ale také napojení člověka na druhého blízkého člověka, to vše jsem autorce věřila a také brala jako skutečnost. Ovšem druhá polovina trochu pokulhávala, příběhy v knize mi začaly připadat méně a méně uvěřitelné, na konci už mě vyprávění vyloženě nudilo a knihu jsem začala považovat za fikci. Škoda, nebýt druhé poloviny, dala bych knize pět hvězd.

AngeliS
15.02.2025 1 z 5

Nemůžu do pomoct, ale strašně mě naštvalo, že to není pravdivé. Neni to kniha pro mě asi. Nebaví mě, že si někdo dá moc a dělá z toho něco víc. Strašne mi osobně vadí autorka a její nevkusné příspěvky, které vůbec neladí s duchem příběhu. Nikdy víc nic podobného. Nebo mi to neservírujte jako fakt, ale jako fantasy.

Lenka276
11.02.2025 3 z 5

Já se nepřipojím k nadšeným komentářům, ano začátek se mi moc líbil, paní autorka je velmi vtipná. Krásně popsané nadpozemské jevy, spojení s přírodou. Druhá polovina mi přišla jako "vaření z vody". Dále mi vadilo, že nevím, co je pravda, co fikce, ráda se dozvídám nové věci, takhle jsem nevěděla, na čem jsem. Zkusím ještě druhý díl.

Knihomolové a další knižní novinky (24. týden)

08.06.2023

... jdeme pozorovat světlušky. Děda Ben říkal, že zná louku, kde jich je stejně tolik jako hvězd na nebi. Stojíš, díváš se a nevíš, kde je nebe a kde je zem. Vytvářejí úplná souhvězdí. Ben říkal, že si můžu některý i sama pojmenovat. Ale prý dlouho nevydrží. A pak najednou, jako když tleskneš, všechno zhasne, a ty vidíš jen úplnou tmu a světla hvězdiček už jenom na obloze.

Celá moudrost světa spočívá v tom, uvědomit si, že tenhle den může být tvůj poslední.

Moudrost stromů, nekonečná a pravdivá, prapůvodní a syrová, je k dispozici každému z nás. Ale jen málokdo jí umí naslouchat. Promlouvá hluboko do našich smrtelných duší, kde rezonuje s tím prapůvodním v nás, tiše a hluboce spícím, aby nás lehoulince polechtala okolo srdce a pak ho objala, vroucně a láskyplně jako ještě nic v našem životě.

Kniha Jak jsem rodila indiánského syna z kmene Čerokí v seznamech

v Mé knihovně72x