Jak neztratit rozum v nerozumné době přehled
Petr Nutil
Tato kniha je o moudrosti a stupiditě. O rozumu a iracionalitě. O falešných představách, iluzích a předsudcích, které máme o světě, druhých lidech i sobě samých. Svět se od doby, kdy jsme se narodili, změnil víc než kdykoli v historii. A proměna se nezastavuje. Technologie jednadvacátého století uhánějí vpřed raketovou rychlostí a my se řítíme na digitálním koni do neznáma a namlouváme si, že třímáme otěže pevně v rukou… Zatím máme štěstí, ještě jsme sami sebe nesmazali z povrchu zemského. Abychom ale jako druh přežili i nadále, stojí před námi zásadní výzva – postavit se své iracionalitě. Mezi ty nejdůležitější schopnosti, bez kterých se neobejdeme, patří schopnost kvalitně nakládat s informacemi, kriticky myslet a neztrácet rozum. Aby nám však samotné přemýšlení k něčemu bylo, je třeba začít se zabývat i opačným pólem – totiž stupiditou. O moudrosti toho už byla napsána spousta, o hlouposti, která nás ovlivňuje v míře větší než malé, bohužel jen málo. A o tom všem je tato kniha.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak neztratit rozum v nerozumné době. Přihlašte se a napište ho.
Velmi dobrý souhrn potřebných informací a znalostí pro tak zvané KRITICKÉ MYŠLENÍ. Autor se zjevně dobře v problematice orientuje, protože čtenáře dovede s Jungem až do nevědomí včetně kolektivního, kde se míchá, často smrtící koktejl neuvědomovaných pohnutek. Hodně citací uznávaných autorů.
Tohle je přesně ten typ knihy, kterou mám nejraději. Plná všemožných informací, citací, odkazů. Ačkoliv poměrně útlá, tak se dozvíte něco o Matrixu, první světové válce i C.G.Jungovi.
Trochu mě vystrašil prolog, který byl dost negativní, takový až naštvaný na svět, ale nakonec jsem byla nadmíru spokojená.
Knižní novinky (45. týden)
01.11.2020
Kniha Jak neztratit rozum v nerozumné době v seznamech
2018 | Média, lži a příliš rychlý mozek |
2020 | Jak neztratit rozum v nerozumné době |
Tak jako je dobré znát, jak nám mohou škodit nové technologie, bude stejně dobré poznat, jak nám může škodit obyčejná řeč, pokud nevidíme možnosti jejího manipulativního užití, a naše vlastní naučené přemýšlení, pokud neuvidíme jeho nečekané záludnosti. Oceňuji, jak hezky výstižně a v jakési stručnosti vlastně i obsažně mluví o každém, koho cituje. Také se mi líbí, že okamžitě v závorce vysvětluje každé cizí slovo, které užije, a obzvláště se mi líbí bohaté ozdrojování, kse jsem si našla několik dalších věcí, na které se chci podívat. Četlo se mi to dobře, svižně, a i když jsem našla oblast, v níž se s autorem možná zcela neshodnu, musím uznat, že je to knížka velmi, velmi prospěšná. Je však třeba počítat s tím, že na mnoha místech může leckterého čtenáře zachvátit smutek.
Navíc má na začátku dokonce tři citáty, takže se mi hodí i do ČV.