Jak pracuje váš mozek přehled

Jak pracuje váš mozek
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452075/mid_jak-pracuje-vas-mozek-nZU-452075.jpg 4 26 26

Kniha doporučuje, jak si lépe uspořádat pracovní aktivity tím, že ovlivníme práci svého mozku. Věnuje se popisu základů myšlení, emocím a motivaci, spolupráci s ostatními a soustředí se na vyvolání změny návyků u sebe i ostatních. V dnešní době čelíme každý den stovkám informací, které musíme zpracovat a nakládat s nimi. Často je naprosto nemožné být v této smršti aktivní, protože náš mozek na to jednoduše není stavěný. Zde se dozvíte, jak práci mozku zefektivnit a nepodlehnout tak častému vyhoření a zoufalství.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Your Brain at Work , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak pracuje váš mozek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

alef
17.06.2021 4 z 5

“Pomozte lidem lépe myslet –neříkejte jim, co mají dělat!”

Změna výkonnosti, nový způsob myšlení, nový způsob naslouchání, nové přístupy k mluvení, rozhovoru, nové přístupy k organizaci práce … témata, která dnes spolu se spoustou dalších “rezonují” moderním globalizovaným a informacemi přehlceným světem.

Tahle knížka, stejně jako mnoho dalších, se jim věnuje. David Rock je profesionál, který se osobnímu rozvoji věnuje řekněme na té nejvyšší úrovni a do své práce zodpovědně pravidelně zahrnuje nejnovější poznatky o výzkumu našeho mozku, protože je to právě on, náš mozek, který nám může být dobrým, přímo výborným, skvělým a efektivním parťákem, ale taky to může být právě on /resp. jeho biologická omezení/, kdo nám může “jen přidělávat práci” při našem rozhodování :-).

Už dlouho se zajímám o Teorii mysli a jazyka, a tak je knížka Davida Rocka pro mě spíš “doplňkovou” četbou, je docela zajímavé dívat se na náš mozek a naši mysl i z trochu z jiného úhlu pohledu /autor přeci jen není neurovědec, filozof, či biolog, což je pro mne primární zdroj/, a tak informace v knize použité o fungování a procesech probíhajících v mozku pro mě nebyly neznámou, přesto se mi Rockovo zpracování líbilo, je totiž přehledné, jednoduché a lehce uchopitelné, tedy přesně takové, jak bych si pro, řekněme laiky představovala, zaměřuje se totiž výhradně na relevantní témata, nezabíhá do přílišných detailů, stručně a jednoznačně vysvětluje a objasňuje souvislosti s probíraným tématem, vše pak za použití výborné metafory – nejlépe se “učíme” čtením příběhů – kterou aplikuje na své poznatky a vyvozuje pak závěry – či návody a rady – jak se náporu informací, úkolů a myšlenek “ubránit” :-) .

Knížka, jak zdroj informací pro lidi, potýkající se s výše uvedenými globalizačními a informačními “nešvary” dnešní na výkonnost zaměřené společnosti, určitě neurazí, naopak, jednoduše a srozumitelně shrne, to, co možná spíš víte, ale stejně jako mnoho jiných “pod tlakem” mnohdy nevyužijete a zrovna tak se necháte strhnout “napjatými” okamžiky a “převálcovat” povinnostmi, až na pokraj svých sil :-).

Takže, jak shrnout obsah? … “dobré věci přicházejí v malých baleních” …

David Rock dává dobrý příklad, diamanty nebo espresso (s druhým souhlasím, s prvním nemám zkušenosti :-), každopádně, podobně jsme na tom i s naším mozkem. Dozvíte se něco o jeho součásti, prefrontálním neokortexu, vývojově jedné z jeho mladších součástí, bez které bychom si ovšem nebyli schopni stanovovat žádné cíle, plánovat, nebo řešit problémy, prostě bychom nebyli schopní tvůrčího myšlení … “v něm udržujeme myšlenky, které nevznikají z vnějších zdrojů, ani prostřednictvím smyslů, ale vytváříme si je sami”.
A to je hodně užitečná vlastnost, která ovšem má svá omezení.
Činnost našeho neokortexu a jeho limity vám David Rock představí za pomocí zajímavé metafory … takže, vítejte na “jevišti malého divadla”. Není to úplně divadelní jeviště, je to “jeviště” vaší mysli, ale je mu hodně podobné, má své herce a diváky, jen jejich vztahy jsou trochu složitější, navíc se občas herci stávají i někteří z diváků, s jejich pomocí pak ovšem pochopíte, jaké jsou vztahy mezi zpracováním a využitím informací z vnějšího světa a zapojením informací z vašeho vlastního světa vnitřního.
Výsledkem pak bude, že pochopíte, jak to funguje, když třeba chcete pochopit nový nápad … zjistíte, kam a jak se ve vašem vnitřním světě “dívat”, a taky jak dlouho, abyste viděli, to, co vidět potřebujete, a našli to “ukryté”, hluboko v paměti zasunuté, co momentálně potřebujete a ne a ne si na to vzpomenout :-).

O čem že bude hlavně řeč? … o chápání, o rozhodování, o rozpomínání se, o zapamatování si, a taky o vědomém potlačování myšlenek. Shrneme-li to tedy v duchu Rockova “učení” … řeč tady bude hodně o stanovování priorit.
Víte co, máte totiž k dispozici jen jedno “jeviště” a to má své, poměrně nevelké, rozměry, a nám všem se na něj “derou herci” z mnoha různých směrů, informace, úkoly, povinnosti … všechno se to valí a touží “zahrát si” … ale je jen na vás, koho na jeviště pustíte!
A to mám vyzkoušené, že se vždycky vyplatí, pustit na scénu jen ty herce, které momentálně potřebujeme :-) … tedy, neplýtvat zdroji a stanovit si pořadí důležitosti!
A poslední “rada” na závěr … tvořte si koncepty, vizualizujte, zjednodušujte, a nezapomeňte na disciplínu!
Věřím, že se to vyplatí, i když, ne vždy se svou vlastní “radou” řídím :-).

Mišátko
28.05.2021 5 z 5

Skvělá knížka! Skvěle a názorně napsaná. Bála jsem se, že bude až příliš teoretická, ale není tomu tak.
Jenom doufám, že zůstanu vědomá a na svůj mozek co nejdéle napojená :)


ElionoraElla
11.01.2020 5 z 5

Kniha, která mě téměř po dvacetileté pomlce, vrátila do světa knih. A to jsem se k ní dostala zcela náhodně.
Pro začátečníky v tomto žánru trošku těžší na čtení, musela jsem se hodně vracet, ale dala jsem to. Vracím se k ní stále.
Měl by si ji přečíst každý, alespoň by pak pochopil proč se některé věci dějí a že to není jen o inteligenci.
S předchozími recenzemi na tuto knihu zcela souhlasím :-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jak pracuje váš mozek v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených4x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst80x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech1x