Jako zabít ptáčka přehled
Harper Lee
Jako zabít ptáčka série
1. díl >
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Romány
Vydáno: 1966 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
To Kill a Mockingbird, 1960
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jako zabít ptáčka. Přihlašte se a napište ho.

Hodně čtivá kniha psaná očima malé 8-leté dívenky. Spolu se svým starším bratrem, otcem a hospodyní prožívá své dětství a popisuje události na malém městě. Zápletkou je trestný čin, údajně spáchaný mladým postiženým černochem, kterého otec Atik zastupuje při soudním přelíčení. Příběh nedopadne dobře, ale to se ve zmíněné době dá předpokládat.

Upřímně jsem nečekala, že se mi knížka bude tak líbit. Do povinné americké literatury se ale řadí právem.
Knížku jsem četla v angličtině, a chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na přízvuk.
Atmosféra amerického maloměsta je nastavena velmi dobře - poměrně rychle jsem v hlavě měla obrázek sousedství, kde se děj odehrává. Zároveň je ze stylu psaní jasně vidět, že vypravěčem je dítě a jeho perspektiva. Také se autorce povedlo ukázat, že děti, i když jsou malé, vnímají a chápou věci ze světa dospěláků - i když si to jako dospělí nemyslíme.
Doporučuji se po přečtení podívat i na rozbory díla, které můžou dodat lepší kontext, hlavně co se týče Atticuse Finche. Zároveň doporučuji se podívat na film (1962) - závěrečná Finchova řeč k případu obviněného je působivá i na papíře, ale Gregory Peck odvedl při recitaci obdivuhodný výkon.
20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2017
11.01.2018
Aktuální stav Čtenářské výzvy 2017
06.07.2017
10 právě čtených knih podle uživatelů Databáze (květen)
15.05.2017
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Jsou prostě takoví lidé - kteří mají tolik starostí o život na onom světe, že se vůbec nenaučili žít na tomhle světě.“
„Odvaha je: pustiť sa do boja, aj keď vopred vieš, že si porazený, a napriek tomu vytrvať v tom boji až do konca. Zriedka zvíťazíš, ale niekedy sa ti to podarí.“
Ocenění knihy (1)
1961 -
Pulitzerova cena
(Beletrie)
Kniha Jako zabít ptáčka v seznamech
v Přečtených | 4 485x |
ve Čtenářské výzvě | 1 643x |
v Mé knihovně | 1 130x |
v Chystám se číst | 2 311x |
Ze začátku jsem se do knihy nemohla nějak začíst, moci neseděl styl vyprávění malé holčičky, ale jak příběh postupoval, četlo se mi to lépe. Nakonec knížku hodnotím velice kladně, moc se mi líbila. Příběh je jednoduchý, ale silný. Moc se mi líbila postava otce a styl jakým vychovával svoje děti. Mám v plánu podívat se v nejbližší době i na film a přečíst si i druhý dil