Jama přehled
Alexandr Ivanovič Kuprin
Román předrevolučního ruského spisovatele, podávající analýzu prostituce v carském Rusku. Román líčící život celé třídy veřejných nevěstinců na jednom předměstí velkého města v jižním Rusku. Kniha, která kdysi provokovala diskusi o soukromé i veřejné morálce. Román vyšiel v troch častiach, prvýkrát v rokoch 1909-1915.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1966 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Яма (Jama), 1909
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jama. Přihlašte se a napište ho.
Miluji romány o prostitutkách, náhled do jejich života v Rusku mě obohatil o mnoho vědomostí, zejména týkající se hlubšího náhledu do ruské duše. Ono to takhle zní jako pokus o humor, ale myslím to vážně.
domnívám se, že Kuprin je trochu jemnější než Gorkij (Hořké povídky), vzhledem k době vzniku je Jáma pozoruhodná sonda do života ruských prostitutek před světovou válkou, dříve to bylo téma kontroverzní a pobuřující, dnes velmi oblíbené a vyhledávané; při čtení jsem si taky vzpomněl na Maupassantovy povídky a na Kischova Pasáka
Kniha Jama v seznamech
ruská literatura prostituce společenské romány
1968 | Jáma |
1957 | Souboj |
1986 | Starosvětské lásky |
1983 | Pejskové a hafani |
1988 | Perla v ebenu |
Kuprinův text mi evokuje díla Zolova, tím jak dokáže bez příkras a naturalisticky vylíčit život lidí na okraji společnosti, v tomto případě prostitutek, a jak nemilosrdný dokáže k osudům postav být. Pro své téma a historickou hodnověrnost dokáže dílo zaujmout i dnes a pro nás milovníky staré literatury se jedná o povinnou četbu. V době svého vydání jistě kontroverzní dílo asi jako Zolova Nana.