James Bond a major Zeman - ideologizující vzorce vyprávění přehled
Petr A. Bílek , Kamil Činátl , Blanka Činátlová , Jiří Koten , Joanna Derdowska , Miroslav Štochl , Alena Fialová , kolektiv autorů
Sborník studií zabývajících se dvěma fenomény mediálních ideologizovaných hrdinů. Kosmopolitní hrdina James Bond a kádrově dokonalý major Zeman - kultovní postavy hrdinů v boji se zlem, každá z jiného prostředí, s jinak fungujícím fikčním světem. Co je spojuje? Skupina mladých literárních badatelů z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze nalézá odpovědi nejen na tuto otázku, zamýšlí se nad paralelou mytologického reka a komiksového hrdiny současnosti (Bond), nad konstruováním reality a reinterpretací historie pro ideologické potřeby (Zeman), nad poetikou prostoru a vyprávěcími strategiemi obou proslulých sérií filmů i textů. Jsou to studie svěžího esejistického stylu, podnětné a originální, kterým nechybí rozhled, hloubka ani humor, a přes svou odbornou způsobilost jsou otevřené i širšímu, neakademickému publiku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize James Bond a major Zeman - ideologizující vzorce vyprávění. Přihlašte se a napište ho.
K půjčení této knihy mě vyprovokoval její název. Jde o 8 studií o kultovních postavách hrdinů - James Bond a kádrově dokonalý major Zeman. (Osm studií o kultovních postavách hrdinů, které bojují se zlem, obě postavy jsou předmětem bádání skupiny literárních vědců z pohledu narativní psychologie, kulturologie, mýtu společenské determinace. Tak jest uváděno v anotaci). Uff, uff !
Domnívám se po přečtení, že jde o chybný marketingový závěr. I když si vážím vydavatelství Paseka a kniha byla vydána v r.2007 myslím si, že nápad zadat srovnání Agenta 007 s Járou Cimrmanem by znamenal větší poptávku, vždyť právě Paseka vydala všechny hry DJC. Teď si nevzpomínám, u nás i ve světě uznávaný muž mnoha profesí - byl také někdy agentem ? Možná, že by ve výběrovém řízení zvítězili pánové Smoljak se Svěrákem. NE možná....ale?
Kniha James Bond a major Zeman - ideologizující vzorce vyprávění v seznamech
propaganda James Bond, agent 007 dějiny filmu naratologie sémantika major Zeman komunistický režim narativita zfilmováno – TV seriál populární kulturaAutoři knihy
česká, 1962 Kamil Činátl
česká, 1975 Blanka Činátlová
česká, 1976 Jiří Koten
česká, 1979 Joanna Derdowska
polská, 1980 Miroslav Štochl
česká, 1976 Alena Fialová
česká, 1979 kolektiv autorů
Tahle kniha byla jako noc a den. Zatímco eseje o Jamesi Bondovi mě příliš nebavily, ty o majoru Zemanovi byly skvěle napsané, velmi zajímavé a poučné. Čtenář se zde dozví mnohá překvapivá fakta a díky tomu bude na seriál nahlížet jinou optikou, což je můj případ. Knížku, ale vlastnit nemusím, proto ji nabídnu dalším zájemcům.