Jan Blažej Santini přehled
Jan Sedlák
Podtitul: Setkání baroku s gotikou Monografie shrnuje dosavadní poznatky o Santiniho díle a pokouší se zařadit toto dílo do kontextu celé české a evropské architektury.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jan Blažej Santini. Přihlašte se a napište ho.
Sedlákovu knihu nelze dnes hodnotit jinak, než jako práci vysloveně antikvovanou. Samozřejmě především díky systematickému zájmu, který Santinimu věnoval pan profesor Mojmír Horyna. Zatímco Horynovo opus magnum v podobě knihy "J. B. Santini - Aichel: Život a dílo" http://www.databazeknih.cz/knihy/j-b-santini-aichel-zivot-a-dilo-60048 dává jasně najevo, že je výsledkem systematického, prakticky celoživotního zájmu mimořádně citlivého a talentovaného historika umění, Sedlákova kniha je prací spíše poněkud příležitostnou. Vznikla po nedlouhém základním výzkumu, její atribuce jsou nepřesvědčivé a argumentace nevěrohodná. jediné pozitivum knihy tak tkví snad jen sledování italských a zahraničních vzorů, ale i v tom je samozřejmě Horyna poučenější a důslednější.
Moc pěkná kniha, jistě doporučuji. Uvědomil jsem si, že barokních skvostů je u nás hodně. Též jsem si uvědomil, jak souvisí naše barokní stavby se stavbami v okolních zemích (p. Santini měl italské vzory a učil se tam, p. Diezenhofer byl jeden z několika bratrů, kteří dělali to samé co on, jenom v Německu).
Kniha Jan Blažej Santini v seznamech
Jan Blažej Santini-Aichel, 1677-1723
1987 | Jan Blažej Santini |
2006 | Slavné brněnské vily |
2004 | Brno secesní: Deset kapitol o architektuře a umění kolem roku 1900 |
1985 | Henri de Toulouse-Lautrec |
2007 | Slavné vily Jihomoravského kraje |
Knihu jsem téměř celou poctivě přečetla, protože se zajímám o Santiniho. Je ale nepřesná - v této době- , určení autorství památek je asi těžké. Řídím se raději Horynou. ale v něčem mě kniha obohatila.