Jan Masaryk přehled
Pavel Kosatík , Michal Kolář
Pravdivý příběh. Životní osudy člověka a oblíbeného politika provázané s osudy všech členů Masarykovy rodiny. Psychologický portrét. Masaryk mýtů zbavený. Autoři politika neidealizují, ale naopak odhalují dosud tabuizované okolnosti (duševní labilita, nedostatečné vzdělání, údajná názorová nevyhraněnost atd.) Naštěstí sami v závěru proklamují, že podnázev pravdivý příběh použili jako určitou nadsázku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jan Masaryk. Přihlašte se a napište ho.
Pavel Kosatík dokáže velice čtivě podat životní příběh historické osobnosti, přičemž si na začátku vždy zvolí nějaké pevné charakterové rysy, od nichž posléze odvozuje důležitá rozhodnutí dotyčné osobnosti.
V případě Jana Masaryka se mělo jednat o rozpolcenou osobnost s tendencemi přejímat názory autoritativních mužů, v jejichž blízkosti žil (TGM, Beneš, Gottwald).
Ačkoliv se jedná o populárně naučnou publikaci, ve své době upozornila na často rozporuplná jednání Jana Masaryka, jeho často diletantský způsob vedení československé diplomacie a zejména názorovou nekonzistentnost, která se projevila zejména v posledních letech Masarykova života.
Ačkoliv se Jan od svého slavného otce v mnoha věcech nelišil, scházela mu ona masarykovská vytrvalost a houževnatost osobnosti. Tím paradoxně naplnil úsloví, že synové velkých otců to nemají nikdy jednoduché.
Čtivá kniha, spousta historických událostí a osobností.
Můj názor - složitá osobnost, poznamenaná vrozenými psychickými problémy, kokainem a alkoholem a silným, sebevědomým a poněkud nelítostným otcem.
Kniha Jan Masaryk v seznamech
Bylo to jak "jistě pane ministře". Nevím jestli to byl záměr, ale každou obhajobou kterou autoři podali to vyznělo ještě víc v jeho neprospěch. Tolik nekompetentnosti, hlouposti, podlézání. Neuvěřitelný.
Nicméně velmi zajímavá a dobře plynoucí kniha, snad kromě těch psychologických rozborů na začátku.