Jana Eyrová přehled

Jana Eyrová
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384555/mid_jana-eyrova-NW4-384555.png 5 4487 4487

Mezi veliké autory anglické literatury minulého století patří beze sporu Charlotte Brontëová, jejíž Jana Eyrová, vydávaná u nás dříve pod názvem Sirotek lowoodský, se záhy proslavila po celém světě. Ubohý sirotek, Jane Eyrová, nemá nikoho, kdo by ji chránil před zlými příbuznými a učiteli. Odhodlaná najít své štěstí se stane vychovatelkou a začne tak svůj nový život v Thornfield Hall. Zanedlouho však Jane zjistí, že Thornfield a vlastník usedlosti, pan Rochester, před ní skrývají tajemství.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta

Jane Eyre, 1847

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jana Eyrová. Přihlašte se a napište ho.

1Klárka1
05.03.2025 5 z 5

Keď som sa ponorila do čítania „Jany Eyrovej“ od Charlotte Brontë, netušila som, že ma čaká niečo, čo zmení môj pohľad na literatúru. Toto dielo, ktoré je majstrovským výtvorom, okamžite ma uchvátilo a vtiahlo do svojho fascinujúceho sveta. Od prvej stránky som sa ocitla v Janinom srdci, kde sa prelínajú napätie, vášeň a hlboké emócie.

Jana, s jej nezlomným duchom a odhodlaním, prechádza skutočnými skúškami, ktoré by zlomili aj najtvrdšie srdce. Brontëová majstrovsky prenikla do jej psychológie a odhaľuje nám, ako sa jej vnútorné boje odrážajú v jej vonkajšom svete. Každé slovo, každá veta sú precízne tkané, aby vytvorili nezabudnuteľný zážitok, ktorý vás nielen zaujme, ale aj donúti zamyslieť sa nad hlbokými otázkami o láske, morálke a vlastnej identite.

Toto nie je len kniha – je to emocionálna jazda, ktorá vo mne zanechala nesmierne silné pocity. Jej príbeh je oslavou vytrvalosti a sebaúcty, a verím, že sa k „Jane Eyrovej“ s radosťou vrátim, aby som znova prežila túto fascinujúcu odyseu a hlboké posolstvo, ktoré so sebou nesie.

„Jana Eyrová“ je skvostný klenot literatúry, ktorý vás osloví, inšpiruje a zanechá vo vás nezmazateľnú stopu. Som nadšená, že som objavila dielo Charlotte Brontë a ďalšie diela jej sestier, a teším sa, že sa ponorím do ďalších ich jedinečných a hlbokých príbehov.

morienhithwen
25.02.2025 5 z 5

Miluji ten styl psaní, neustálou introspekci, bohatou slovní zásobu, miluji tu gotickou romanci. Trošku lituji, že je poslední třetině příběhu věnován tak velký prostor, protože tam dosavadní pnutí polevuje, příběh je nadnášen deus ex machinami a St. John Rivers je jednou z nejnesympatičtějších knižních postav, jaké držím v paměti. Ale chápu, že Jane se musela osamostatnit a získat nějaký nadhled. A nekonečné dilema je, jak se vyrovnat se šílenou ženou na půdě. (Anglicky.)

Daura
24.02.2025 2.5 z 5

Já jsem byla spíše zklamaná. Příběh v zásadě krásny (a to jsem fanda dívčí romantické klasiky), ovšem špatně stravitelný.
Edvard byl pro mě maximálně nesympatický a celou knihu jsem si přála, aby od něj Jana dala ruce pryč.
Děj byl zdlouhavý a v knize se nacházelo více hluchých míst, které příběh dosti ničily.
Ne vždy logicky odpovídaly časové následnosti. Např. po 3 denním putování á la žebračka byla vychudnutá na kost, že na ní brutálně visely šaty... To za 3 dny nezvládne nikdo.
Tak nějak mi tyto nedostatky vadily více, než se mi líbil příběh. Škoda. :/

Knižní novinky (47. týden)

17.11.2019

Je mnohem lepší trpělivě snášet bolest, kterou necítí nikdo jiný než ty, než dopustit se nějakého ukvapeného činu, jehož zlé následky postihnou všecky tvé příbuzné. A pak, vždyť v bibli stojí, že máme zlo oplácet dobrem. - Helena

Je to slabost a hloupost říkat, že bys něco nesnesla, když ti je souzeno, že to musíš snášet. - Helena

Nemohu mít ráda ty, kdo mě nechtějí mít rádi, i když se jim snažím všemožně vyhovět, a musím se bránit proti těm, kdo mě trestají nespravedlivě. Je to zrovna tak přirozené, jako když mám ráda ty, kdo mi projevují náklonnost, a když se podrobím trestu, jestliže vím, že je zasloužený. - Jana

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Jana Eyrová v seznamech

v Přečtených7 063x