Jana Eyrová (1968) | Databáze knih

Jana Eyrová přehled

Jana Eyrová
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47828/bmid_jana-eyrova-ZtR-47828.jpg 5 4475 4475

Ubohý sirotek, Jane Eyreová, nemá nikoho, kdo by ji chránil před zlými příbuznými a učiteli. Odhodlaná najít své štěstí se stane vychovatelkou a začne tak svůj nový život v Thornfield Hall. Zanedlouho však Jane zjistí, že Thornfield a vlastník usedlosti, pan Rochester, před ní skrývají tajemství.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta

Jane Eyre, 1847

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jana Eyrová. Přihlašte se a napište ho.

morienhithwen
25.02.2025 5 z 5

Miluji ten styl psaní, neustálou introspekci, bohatou slovní zásobu, miluji tu gotickou romanci. Trošku lituji, že je poslední třetině příběhu věnován tak velký prostor, protože tam dosavadní pnutí polevuje, příběh je nadnášen deus ex machinami a St. John Rivers je jednou z nejnesympatičtějších knižních postav, jaké držím v paměti. Ale chápu, že Jane se musela osamostatnit a získat nějaký nadhled. A nekonečné dilema je, jak se vyrovnat se šílenou ženou na půdě. (Anglicky.)

Daura
24.02.2025 2.5 z 5

Já jsem byla spíše zklamaná. Příběh v zásadě krásny (a to jsem fanda dívčí romantické klasiky), ovšem špatně stravitelný.
Edvard byl pro mě maximálně nesympatický a celou knihu jsem si přála, aby od něj Jana dala ruce pryč.
Děj byl zdlouhavý a v knize se nacházelo více hluchých míst, které příběh dosti ničily.
Ne vždy logicky odpovídaly časové následnosti. Např. po 3 denním putování á la žebračka byla vychudnutá na kost, že na ní brutálně visely šaty... To za 3 dny nezvládne nikdo.
Tak nějak mi tyto nedostatky vadily více, než se mi líbil příběh. Škoda. :/

Rapeh
20.02.2025 4 z 5

Román, který má svoje kouzlo a stále patří ke klasice. Hlavní hrdinka má svoje zásady a z nich nezlevní.

Knižní novinky (47. týden)

17.11.2019

Je mnohem lepší trpělivě snášet bolest, kterou necítí nikdo jiný než ty, než dopustit se nějakého ukvapeného činu, jehož zlé následky postihnou všecky tvé příbuzné. A pak, vždyť v bibli stojí, že máme zlo oplácet dobrem. - Helena

Je to slabost a hloupost říkat, že bys něco nesnesla, když ti je souzeno, že to musíš snášet. - Helena

Nemohu mít ráda ty, kdo mě nechtějí mít rádi, i když se jim snažím všemožně vyhovět, a musím se bránit proti těm, kdo mě trestají nespravedlivě. Je to zrovna tak přirozené, jako když mám ráda ty, kdo mi projevují náklonnost, a když se podrobím trestu, jestliže vím, že je zasloužený. - Jana

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Jana Eyrová v seznamech

v Přečtených7 057x