Agent bez minulosti přehled
Robert Ludlum
Jason Bourne série
1. díl >
Ten muž má paměť úplně prázdnou. Ví jen to, že se probral z bezvědomí v ordinaci lékaře na francouzském pobřeží, že má tělo proděravělé kulkami a tvář změněnou po plastické operaci. Jedinou mlhavou stopou vedoucí k jeho identitě jsou číslice na filmovém negativu, které patří k tučnému bankovnímu kontu v Curychu. Majitelem konta je nejhledanější světový zabiják. Jmenuje se Jason Bourne. Vzápětí se Bourne stává objektem zájmu profesionálních vrahů. Tváří v tvář smrti a navzdory nánosům dávno pohřbené minulosti se vydává na zoufalý běh o život. A pomoci mu může pouze žena, která ho kdysi chtěla zradit. Jason Bourne je zkrátka muž bez minulosti - a možná i bez budoucnosti.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2002 , DominoOriginální název:
The Bourne Identity, 1980
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Agent bez minulosti. Přihlašte se a napište ho.
Jason Bourne ve filmovém zpracování si mě získal. A co v knižním? Ludlum zjevně napsal skvělý krimi thriller coby předlohu k napínavému, komplexnímu špionážnímu filmu. Knižní Jason Bourne však trpí přílišnou mírou detailu a repetic, kde jeden opakuje to, co jiný řekne (nedoslýchavost, nepochopení, nevíra... ať je to cokoliv, bylo to vzhledem k množství únavné), čímž autor úspěšně knihu rozmnožil o desítky zbytných stránek. Rozsah knihy tak nejde na úkor hloubky myšlenek a vnitřních pochodů knižních postav, ale téměř výhradně na tlachání. Atmosféře to z mého pohledu nepřispělo, naopak to akci uměle zpomalilo a místo nárůstu napětí u čtenáře přispělo k jeho frustraci. Teda alespoň u mě. Agent Bourne, který díky své amnézii upadne nejen do životní nejistoty, ale především do hlubokého morálního dilematu, jakmile zjistí, k čemu má instinktivní vlohy, jaké má bojové schopnosti a jací lidé se kolem něj pohybují, nicméně zůstává můj oblíbenec. Moje afinita se však týká filmového zpracování. Pokračování v knižní podobě už možná nezvládnu, jsem nicméně autorovi vděčná za knihy o Jasonovi Bourneovi coby inspirace k vynikající sérii.
Nuda, nuda, nuda. Začátek docela šel. Než si Jason začal vzpomínat. Pak se začaly fráze opakovat stále dokola. Stovky otázek, postav. Jeden velký chaos. Oproti filmu zklamání.
Kniha Agent bez minulosti v seznamech
boj o přežití zfilmováno tajné služby špionáž akční ztráta paměti, amnézie tajní agenti špionážní zápletka
2002 | Agent bez minulosti |
2005 | Bourneův mýtus |
2001 | Hádův faktor |
2007 | Bourneovo ultimátum |
2008 | Arktická mise |
Knihu jsem četl jako fanda filmové série a to nebyla dobrá volba. Je poznat, že je kniha skoro čtyřicet let stará, tempo je pomalé a v příběhu se více mluví, než děje. Závěrečná "past" je už pro svou prekombinovanost vyloženě úmorná. Také náhoda, že Bourne vždy narazí na přesně ty lidi, které náhodou potřebuje (finanční expertka, chirurg se znalostmi o amnézii etc.) působí celkem neuvěřitelně. Nebylo to špatné, ale znovu už bych to nečetl:)