Je matka mrtvá přehled

Je matka mrtvá
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541071/bmid_je-matka-mrtva.jpg 4 5 5

Norská malířka Johanna žila posledních třicet let v USA, s manželem a synem. Syn už má ale vlastní život, manžel zemřel a Johanna dostala od galerie v Oslu nabídku na velkou samostatnou výstavu. A tak se vrací se do Norska. Skutečný důvod návratu je však jiný, Johanna se chce setkat s matkou, s níž tři desítky let neměla téměř žádný kontakt. Impulzivně zvedne telefon a zavolá jí. Na druhé straně ji však čeká odmítnutí. Přání promluvit si s matkou, pochopit pravý důvod jejich rozkolu, sahající hluboko do minulosti, se postupně mění v posedlost. Emocionální napětí se stupňuje s každým zoufalým pokusem matku kontaktovat či o ní něco zjistit a s každou další vzpomínkou na dětství a dospívání ve zdánlivě dokonalé rodině. Která verze vzpomínek je ta pravdivá? Lze matku vyškrtnout ze života? Může být matka mrtvá, i když ještě žije? Román Je matka mrtvá přináší intenzivní, horečně a úsečně vyprávěný příběh o tom nejbližším, a přitom nejsložitějším mezilidském vztahu. Vypráví o touze po blízkosti, pochopení a přijetí, ale také o potřebě seberealizace, nezávislosti a svobody.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

Er mor død, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Je matka mrtvá. Přihlašte se a napište ho.

Kaja1
17.03.2025 4 z 5

Kniha je sondou do rodinných vztahů. Johanna se odstřihla od rodiny a nyní se vrací a chce vyřešit svůj komplikovaný vztah s matkou. Je to psáno zvláštní formou, která nemusí všem vyhovovat. Jsem ráda, že si mě kniha našla.

hanka_reading
16.03.2025 4.5 z 5

Johanna se po 30 letech vrací do Osla, kde chystá výstavu svých obrazů. Přijíždí z Utahu, kam tehdy odešla znenadání s partnerem.

Teď je jí skoro 60, matce kolem 85. Matka a sestra Ruth s ní zpřetrhaly vazby - stále ji totiž mají za zlé, že opustila rodinu a věnovala se činnosti, se kterou rodiče nesouhlasili.

Johanna se snaží matku telefonicky kontaktovat, ale pořád je to bez úspěchu. Věří, že by ji matka po tolika letech mohla odpustit nebo že by si mohly alespoň promluvit. A tak ji začne sledovat. Má ji oslovit? Nebo dokonce navštívit doma?

Hlavní hrdinka vede boj uvnitř sebe a nekonečný vnitřní dialog s matkou. Přemýšlí, co se stalo a jestli to bylo ze strany matky spravedlivé. Vytváří si spoustu domněnek a dost se tím trápí. Jejich dřívější vztah v ní totiž žije i nadále. A taky si uvědomuje, že pořád má v sobě závislost na matce.

Tohle byla pro mě velmi zajímavá kniha norské autorky o vztahu mezi dcerou a matkou. Bavilo mě nimrat se v myšlenkách Johany. Pořád dokola se trýznila vymýšlením dialogů a doufala ve šťastný konec. Zároveň to byla smutná kniha, protože vztah mezi nimi nebyl ideální. Chování matky po tolika letech jsem nedokázala pochopit. A taky je to o naději ve šťastný konec.

No a opět chválím obálku.

Asistentka Zloducha, Pikové eso a další knižní novinky (4. týden)

19.01.2025

Kniha Je matka mrtvá v seznamech

v Mé knihovně28x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)

Autorovy knížky

Vigdis Hjorth