Je na Marxu život? přehled
Benjamin Kuras
Kniha úvah o dědictví komunismu ve střední Evropě, o podstatě středoevropanství a o vztahu střední Evropy a Západu. Benjamin Kuras se těmito tématy provází čtenáře se svou typickou ironií, erudicí, absurdním humorem a občasnou zdráhavou něhou.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Je na Marxu život?. Přihlašte se a napište ho.
Vtipné a ironické zamyšlení nad Palackého termínem střední Evropa uvozené citáty z Marxe nebo parafrázemi z něj. Tzv. fiktivní příběhy z divokého přechodu na "kapitalismus", ve kterých se dají rozpoznat reálie z Čech, úvahy, jak všechno mohlo být jinak a jak by to tedy mělo být dále. Až mrazivě chytré.
Kniha Je na Marxu život? v seznamech
černý humor postkomunismus, postsocialismus
1996 | Češi na vlásku - Příručka národního přežívání |
2015 | Jak zabít civilizaci |
2004 | Tao sexu - Jak udržovat ženu v blahu a zpomalit stárnutí |
2012 | Soumrak bílého muže |
2016 | Poslední naděje civilizace |
(SPOILER) Již na přebalu knihy je uvedeno, že se jedná o "vážnou satiru". V duchu paradoxu, oxymoronu a ironie až sarkasmu se nese celý obsah knihy. Četl jsem ji s nadějí, že bude obohacující. Bohužel jsem nějak v tom mixu nebyl schopen pro sebe mnoho nalézt.
Tak trochu s těmi emigranty, kteří mají stále tendenci se nějak podílet na chodu a budoucnosti "Ruritánie", soucítím. Jako kdyby si stále neuměli vybrat a nebo si potřebovali realizovat svůj mesiášský komplex. O tom mě přesvědčila "fikce" na posledních pár stranách publikace.
Hodnocení dávám za dle mého relativně přesný popis některých historických souvislostí, zajímavý pohled na střední Evropu a (SPOILER) "pohádku" o jednom výjimečném zemědělském družstvu, kde prodělek byl ziskem a jak z toho všichni nakonec beztrestně vyvázli.