Jedným ťahom pera: Stratené príbehy (2024) | Databáze knih

Jedným ťahom pera: Stratené príbehy přehled

Jedným ťahom pera: Stratené príbehy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545093/bmid_jednym-tahom-pera-stratene-pribehy.jpg 4 99 99

Dvadsať zázračne objavených poviedok stvoriteľa Plochozeme. Rozkošne vtipná, fantasticky vynaliezavá zbierka dvadsiatich nedávno objavených poviedok sira Terryho Pratchetta. Zoznámte sa s Ogom, prvým jaskynným človekom, ktorý spolu s objavom ohňa odhalí aj pozitíva a negatíva pokroku; prejdite si ministerstvo mrzutostí spolu so vzdorovitými duchmi z Cesnakových veží; navštívte Černokňažnice, malé trhové mestečko s čudesným počasím a hosťom z iného sveta; ; vyberte sa na nebezpečnú výpravu časom a priestorom spolu s hrdinom Kronom – a pozor, začína sa v prastarom meste Morpork…... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Lindeni

A Stroke of the Pen: The Lost Stories, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jedným ťahom pera: Stratené príbehy. Přihlašte se a napište ho.

8130
18.02.2025 5 z 5

To je prostě literární koncert....bavila jsem se, vracela se, představovala si..a je to velice citlivě a skvěle přeloženo...smekám...

Luigi1
08.02.2025 5 z 5

Tato kniha je vtipná hravá i dobře čtivá

hanina.k
07.02.2025 5 z 5

Pat a Jan Harkinovi ve spolupráci s Colinem Smythem pátrali po jisté ztracené povídce Terryho Pratchetta a díky štěstěně nalezli celou řadu povídek, které psal mistr Pratchett ještě jako relativně mladý, začínající autor. Nepsal je však pod svým pravým jménem, nýbrž pod pseudonymem Patrick Kearns (Kearnsová bylo dívčí jméno jeho matky). Nám se tak otevřely dveře do báječného světa mysli mladého Pratchetta.
Co je na těchto povídkách skvělé, že jsou krátké (kolem 10 stránek), zábavné, zajímavé a nenavazují na sebe navzájem, takže jsou ideální ke čtení pro člověka, co nemá tolik času. O přestávce, v autobuse, v čekárně, u jídla, prostě pokaždé, když budete mít volnou chvilku, si stihnete jednu přečíst a pobavit se. Styl vyprávění a humor jsou tu velmi příjemné, neotřelé a je z nich cítit směřování, které jednou povede až k legendární Zeměploše a to včetně pověstných poznámek pod čarou, neexistence kapitol a vtipných jmen míst a postav.
A tím se dostáváme k poslední povídce: Honba za paterem klíčů. Jedná se o jedinou delší povídku v knize (44 stran) a je to přesně tato povídka, díky které se podařilo výše jmenovanému kolektivu literárních průzkumníků objevit všechny ostatní. Zároveň je to povídka Proto-Zeměplošská. Začíná ve městě Morpork (které zde ještě není nazýváno Ankh-Morporkem) a jejími hrdiny jsou barbar Kron a čaroděj Šmatral Náramně Nedůvěryhodný. Dobrodružství i reálie jsou zde typicky zemeplošské, jen jsou tu a tam ještě lehce nedokonalé, nebo se v detailech liší. No a co. Konec konců, kdo zná dobře Zeměplochu, všimne si jistého posunu v reáliích i průběhu toho množství knih, které o ní autor napsal.
Osobně musím říct, že jsem se při čtení této knihy velmi bavila a doporučila bych ji jak milovníkům díla Sira Terryho Pratchetta, tak i lidem se smyslem pro humor, kteří jsou taji Pratchettovského vesmíru dosud nepolíbeni.

Žebříček nejprodávanějších knih (44. týden)

06.11.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (43. týden)

31.10.2024

Planoucí koruny, Beze strachu a další knižní novinky (43. týden)

20.10.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Jedným ťahom pera: Stratené príbehy v seznamech

v Mé knihovně123x