Jedové trny krásných rudých růží přehled
Lucie Melicharová
Básničky pro radost i k zamyšlení. Sbírka obsahuje 26 básní, některé jsou lyrické s přírodní (zejména květinovou) tematikou, jiné epické, baladické.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jedové trny krásných rudých růží. Přihlašte se a napište ho.
Na začátku knihy jsou básně s přírodní lyrikou, a potom autorka píše básně lyricko-epické a baladické, které vedou čtenáře i k zamyšlení. Kniha je velice čtivá a moc se mi líbila, obzvlášť tyto básně: Sami. Spolu., Mamince, Minulost, ta zlá čarodějka.
Myslím si, že některé básně si autoři oblíbí a určitě se s některými i ztotožní.
Kniha Jedové trny krásných rudých růží v seznamech
2021 | Terapie vínem |
2020 | Dokud není pozdě |
2018 | Osudy klientů staré kartářky |
2019 | Jedové trny krásných rudých růží |
2024 | Siluety |
Tahle nenápadná knížečka v sobě skrývá 26 básní s širokou paletou témat.
Všechny básně jsou rýmované, bez volného veršování.
Spousta básní se týká květin. Nejen růží, které nalezneme v názvu díla, ale také tulipánů nebo slunečnic. Opěvují jejich krásu, která je jistě nezměrná.
Nejen květiny jsou však tématem této knihy, také stromy, slunce, moře a další krásy naší přírody.
Některé básničky se zabývají životem samým, a tím, že bychom si ho měli užít dokud máme čas. Nalezneme zde i krásnou báseň věnovanou Mamince nebo Vánocům.
Najdeme tu však také varování před minulostí a tím, jak bychom přes špatné chvíle v životě neměli zapomínat na ty dobré.
V básni s názvem Kafi zdar! jsem se našla, konkrétně v téhle sloce:
Krušná bývají brzká rána,
Vždy přepadá mě velký splín.
A potom přijde další rána,
když do práce je čas jít.
V další básni se nás zase autorka ptá:
Zemřít hlady, ale krásná?
Být bez duše tělem?
Jsi takhle vážně šťastná?
Tohle je však cesta jasná,
a vede jen jedním směrem.
A pro milovníky nadpřirozených bytostí je tu taky jedna - Cesta k peklu, která dokazuje, že pomůžeš-li čertu býti šťastný, peklem se ti odmění.
Tahle sbírka se svými 50 stranami sice není nikterak dlouhá, ale myslím, že každý si v ní najde to své. Každý v ní najde něco, s čím sám bojuje, a tahle knížka mu poskytne útěchu nebo radu. Je to takový milý každodenní přítel do kapsy.