Jejich moře přehled
James L. Cambias
Měsíc Ilmatar leží na hranici poznaného vesmíru. Svírá jej příkrov věčně praskajícího ledu a mrazivá hlubina oceánu. Z temnoty na jejím dně se noří tajemné bytosti obývající nehostinnou vodní prázdnotu. Vědecká expedice na podmořské stanici Hitode zkoumá tyto podivuhodné formy života i prastarou místní kulturu. Ve jménu civilizace ale přichází i další návštěvníci z vesmíru. Moře pod ledem se nečekaně stává dějištěm hrozícího mezigalaktického konfliktu mezi lidmi a nepřátelským mimozemským druhem. Nepatří však ani jednomu z nich, patří Ilmatařanům. Je to Jejich moře.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno:Originální název:
A Darkling Sea, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jejich moře. Přihlašte se a napište ho.
![SkcSAM SkcSAM](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/208561/m_skcsam.jpg?v=1722513438)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Veľmi zaujímavý stret troch vedeckých skupín, ktorá má každá vlastný postoj ako má prebiehať výskum. Mimozemské rasy sú v knihe originálne a vodné prostredie na ľadovej planéte zas dodáva atmosféru. Hlavní hrdinovia sú dobre napísaní a objavovanie prostredia Ilmataru je skvelo zvládnuté.
A ako bonus je obálka od planeta9 dychberúca.
![jan8470 jan8470](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/89493/m_89493-krx.jpg?v=1459855067)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jaké je to objevovat nový život a novou civilizaci? Jaké z toho mohou vyvstat etické otázky? Máme právo zasahovat do přirozeného vývoje jiné civilizace? Tohle jsou otázky, které se vám mohou vybavit při čtení dobrodružné a svým způsobem originální sci-fi Jejich moře. Je fajn že ji James L Cambias zasadíl pod mořskou hladinu a je skvělé, že nezapomněl na špetku humoru. Je to hodně čtivá a zábavně vystavěný příběh o střetu lidí s hned s dvěma mimozemskými druhy. Navíc fotoluminiscenční obálka Tomáše Kučerovského je opravdu krásná. Že nakladatelství Planeta 9 vydává skvělé knihy tak nějak všichni víme. Jejich moře je toho zářným příkladem.
Knižní novinky (21. týden)
17.05.2020
Kniha Jejich moře v seznamech
v Mé knihovně | 107x |
(SPOILER) Bavil jsme se. On je to vlastně takový příběh o hodných a zlých pánech, který se rozhodne ve prospěch hodných pánů díky Indiánům, ale proč ne. Je otázka, zda by se dalo s nějakými mimozemšťany vůbec domluvit, když se nedokážeme dohodnout ani v rámci jedné planety, ale emzáci byli super. Zejména Ilmatařani byli dobře propracovaní (děti, usínání), Šolenové mě bavili míň. Finská mytologie u názvů těles potěšila. Jediné, co bych knize vytkl, byly překlepy a pak trochu pitomá smrt Henriho Kerlereca. Opravdu vědci začínají výzkum živého organismu pitvou?