Jeskyně České republiky na historických mapách přehled

Jeskyně České republiky na historických mapách
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299186/bmid_jeskyne-ceske-republiky-na-historic-oHp-299186.jpg 5 1 1

Téměř čtyři tisíce jeskyní se ukrývají pod povrchem našeho území. A řada z nich byla známa od nepaměti. Není tedy divu, že historie výzkumů podzemních krasových i nekrasových jevů postihuje u nás již několik staletí. Postupem času se k odvážným badatelům přidávali i lidé se schopnostmi dokumentovat vše zajímavé, co se v podzemí ukrývá. Od konce 18. století začaly vznikat první mapy našich významných jeskyní a propastí. V průběhu 19. století podobných plánů přibývalo a v jeho polovině již vznikl celý soubor map jeskyní na území Moravského krasu od jedné skupiny badatelů. Na přelomu 19. a 20. století se mapy podzemních i povrchových krasových jevů stávaly nedílnou součástí dokumentace. Kniha představuje nejvýznamnější historické mapy českých jeskyní, osoby, které se podílely na jejich tvorbě a období jejich vzniku s mnohdy neobvyklými příběhy. Součástí publikace je box se 46 rozkládacími věrnými kopiemi historických map.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jeskyně České republiky na historických mapách. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

David81
25.09.2023 5 z 5

O této publikaci se většinou píše, že jde o unikátní dílo, které dosud nemělo obdoby - a s tím se dá jen souhlasit. Rozhodně netypický je vlastní formát 46 historických map na samostatných skládaných listech spolu s průvodní knížkou, která o každé z těchto map přináší spoustu informací a to vše v kartonovém pouzdře - to je opravdu něco hodně neobvyklého.

Co se týká vlastních map - většina z nich okouzluje svojí uměleckou hodnotou. Nezobrazují jen obrysy jeskyně, ale je tu většinou zaznamenáno i okolí s vegetací, jednotlivé krápníky, nebo třeba i malé postavičky průzkumníků s žebříky nebo s loďkami. To vše tyto plánky „zlidšťuje“ a je škoda, že tohle na dnešních strohých mapách nebo 3D skenech už neuvidíme. Nejdokonalejší plány pochází (jak jinak) od Karla Absolona a myslím, že třeba jeho mapa Sloupsko-šošůvských jeskyní je naprosto nepřekonatelná.

Dále mě zaujala mapa jeskyně Výpustek od Antonína Loly, která byla dlouho považovaná za ztracenou, než ji v roce 2011 nalezl autor této knížky ve vídeňském archivu. Podobný osud měla první mapa jeskyně Netopýrka od Floriana Koudelky, která byla znovuobjevena v roce 2012, a i první mapa Ochozské jeskyně, kterou v archivech znovuobjevil Martin Golec krátce před vydáním této publikace. Málo známé jsou i mapy Němčických jeskyní, odtěžené Svatoprokopské jeskyně, nebo třeba Mariánské jeskyně. Malou výtku mám jen k pořadí jak jsou skládané listy po sobě seřazeny, například soubor profilů Sloupsko-šošůvských jeskyní od Karla Süsze který tvoří prvních šest listů, ale půdorys ze stejné doby je až na listu 24.

Neméně zajímavá je i knížka s doprovodnými informacemi k jednotlivým mapám, jejich autorům i k historii objevů v dané jeskyni. Dvě hnidopišské drobnosti: Josef Szombathy nezemřel v roce 1942, ale 1943 (str. 70), bratři Čeněk a Josef Chromý nestrávili po přetržení lana ve Zbrašovských aragonitových jeskyních po tmě 18 hodin, ale „jen“ 8 hodin (str. 156).
Celkem shrnuto ano, je to unikátní dílo.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jeskyně České republiky na historických mapách v seznamech

v Přečtených1x
v Doporučených1x
v Knihotéce2x