Cesta do Snowfieldu přehled
Gina Mayer
Jezdecká akademie (Gina Mayer) série
1. díl >
Třináctiletá Zoe je nadaná flétnistka, která slaví úspěchy na koncertech po celém světě. Koním rozumí asi jako fyzikálním tabulkám, tedy vlastně vůbec. Když se však rozhodne jet podpořit svou kamarádku Kim u přijímací zkoušky na Jezdeckou akademii ve Snowfieldu, kde studují jen ti nejlepší z nejlepších a kde léčí zraněné duše koní, něco se stane. V divoké přírodě kanadských hor Zoe zažije setkání, které jí změní život. Podaří se jí zachránit černého hřebce Šamana, který naléhavě volá o pomoc? Zachrání Zoe i sama sebe? Šamanův pohled říká, že to může udělat jen ona.... celý text
Literatura světová Příroda, zvířata Dívčí romány
Vydáno: 2022 , King CoolOriginální název:
Pferdeflüsterer-Academy: Reise nach Snowfields, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta do Snowfieldu. Přihlašte se a napište ho.
Příjemné čtení na večer. Kniha je velmi krátká. Jakožto milovník jezdectví už od útlého dětství, takové příběhy ráda vyhledávám. Příběh o divokém mustangovi, kterého vůdčí hřebec vyhnal. O lovci který jej chytil a snažil se zlomit jeho vůli. O chlapci který ho zachránil a zklamal. A o dívce, která dokáže uzdravit duši hřebce.
Tento příběh mi silně připomíná příběh Ostwind (Rychlý jako vítr), jen s tím rozdílem, že zde je kůň plemene mustang a dívka, která je zázračným dítětem, které hraje na flétnu.
Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)
10.04.2022
Kniha Cesta do Snowfieldu v seznamech
2016 | Rodinné prokletí |
2022 | Cesta do Snowfieldu |
2022 | Tajný slib |
2022 | Zaříkávačka koní |
2024 | Nebezpečná krása |
Na tuhle knihu jsem narazila náhodou a vzpomněla jsem si, jak jsem jako malá měla ráda koně. Vzhledem k tomu, že hlavní hrdince je jen 13 let, čekala jsem jednoduchý dětský příběh, kde ani tak nejde o to, co se děje, hlavně že se tam objevují koně. Realita mě ovšem velmi mile překvapila. Příběh rozhodně není hloupoučký a vlastně ani není zas tak moc dětský, je spíš z kategorie young adult, protože se tam objevuje lehce i téma první lásky. 13letou Zoe jsem si po celou dobu představovala spíš jako 15-16letou.
Kniha je ze série Jezdecká akademie, ale je třeba říct, že se (aspoň tento díl) v jezdecké škole vlastně neodehrává. Sledujeme talentovanou Zoe, jejíž celý život se točí kolem hry na flétnu. Jezdectví se věnuje její kamarádka a shodou různých okolností se ke koním nakonec dostane i Zoe. První dvě třetiny knihy jsou naprosto skvělé a ukazují velký vnitřní boj a dilema, kterým si Zoe na své cestě ke změně prochází. Na tak malém rozsahu textu se autorce podařilo nastínit několik zajímavých myšlenek (světlé i stinné stránky a předpoklady úspěchu nebo přístup ze strany rodičů). Poslední třetina knihy byla sice napínavá i hezky napsaná, ale dobrodružství v přírodě, do kterého se Zoe vrhne, mi nepřijde moc reálné a i chování a motivace Zoe jsou najednou méně uvěřitelné. Tato část knihy je to, co jsem od knihy čekala původně - naivní middle grade dobrodružství s koněm.
Na závěr chci ještě pochválit moc hezký jazyk, kterým je kniha napsaná, čte se to krásně a lehce. Naopak co mě od četby trochu odrazovalo je obálka knihy, která na mě působí jak brakový dívčí román z 90.let. Pokud rádi čtěte i knihy cílené na mladší publikum, nemusíte se bát přečíst tuhle jednohubku, ani když vám už dávno není náct.