Jirka a velký třesk přehled
Stephen William Hawking , Lucy Hawking
Právě se koná jeden z největších vědeckých experimentů všech dob a Jirka s Aničkou je mohou sledovat úplně zblízka! Aniččin táta Erik vede pokusy ve Velkém hadronovém urychlovači, které mají odhalit první okamžiky vesmíru – velký třesk. Jirka s Aničkou však náhodně objeví ďábelský plán na zničení experimentu! Jirka je vržen do nebezpečného dobrodružství – na vzdálenou galaxii a do kvantového světa... Neuvěřitelně napínavý příběh zahrnuje i nejnovější vědecké teorie o cestování časem a o velkém třesku.... celý text
Sci-fi Vesmír Pro děti a mládež
Vydáno: 2011 , Universum (ČR)Originální název:
George and the Big Bang, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jirka a velký třesk. Přihlašte se a napište ho.
Velmi krásná knížka, velmi se mi líbila a také se moc líbila dětem. Čteno jedním dechem. Super.
Kniha Jirka a velký třesk v seznamech
90% - Technicky zaměřený syn pokračuje ve čtení téhle informacemi nabyté série a já čtu s ním. Příběh se opět trochu posunul a tentokrát se Jirka s Aničkou a jejím otcem - vědcem musejí utkat s odpůrci vědy, které Hawking a jeho dcera pro účely děje sdružili do tajné organizace Proti arogantním kapacitám astrofyziky (PAKA), jejímiž členy jsou jak zástupci korporací bojující proti levné energii či prodejci zbraní, kteří se bojí míru a blahobytu, jež výzkum vesmíru může přinést, tak i náboženští fanatici či lidé věřící dezinformacím. A ve své nenávisti jdou PAKA tak daleko, že chtějí odpálit Velký hadronový urychlovač ve Švýcarsku.
Pravda, v ději bylo pár nelogičností, které bych u logicky smýšlejících autorů nečekala (proč pro všechno na světě profesor Zubatý tahá Jirku červí dírou do sousední galaxie, kde se navíc sám promítne jen coby virtuální avatar, když se mu stejně tak mohl promítnout i doma? A jak má čtenář věřit, že by byl opravdu tak bláznivý, aby sestrojoval pro PAKA nezničitelnou kvantovou bombu?) - je mi sice jasné, že smyslem bylo dostat hrdiny do těch správných situací, aby na ně mohly navazovat příslušné informace, působilo to však poněkud neohrabaně.
Na druhou stranu ale informacemi byl tenhle díl doslova nabitý. Tentokrát se autoři zaměřili na kosmologii a probrali vše od Velkého třesku a rozpínání vesmíru přes otázky typu proč vůbec existují nějaké přírodní zákony a jak moc velká náhoda je, že jdou popsat pomocí matematiky, která je ovšem na singularitu krátká. Nechyběla temná hmota a temná energie, červí díry a otázky možnosti cestování časem, prostor, čas a relativita, teorie všeho, vakuum, stejnorodost vesmíru, kvantový svět, informace o Velkém hadronovém urychlovači či rizicích pro naši planetu nejen z vesmíru... A nebyla by to kniha o teoretické fyzice, kdyby se hrdinům neotřela o nohy alespoň jedna Schrödingerova kočka:-)
Vše je popsáno jednoduše, přehledně a srozumitelně, s množstvím nákresů i fotografií, zkrátka tak akorát pro zvídavé starší děti. Částečná encyklopedičnost je sice vykoupena prakticky nulovou psychologií postav, ale to zrovna tomuto typu čtenářů asi zas tak chybět nebude.