Jižanské stromy divné ovoce nesou přehled
Percival Everett
Román, který si nebere servítky! Percival Everett mistrně propojuje společenskou satiru, černý humor a krvavou americkou historii, která se znovu hlásí o slovo. Je cosi shnilého ve státě Mississippi – a nejen tam. Záhadné vraždy bělochů přitahují pozornost k tuctovému městečku Prachy. A dva detektivy, kteří je přijeli vyšetřovat, tu nevítají zrovna s otevřenou náručí. Na pozadí vyšetřování postupně vyvstává děsivý obraz rasového násilí, které se jako krev rozlévá po všech státech bývalého Jihu už desítky let. Sérii brutálních vražd spojuje přítomnost dalšího mrtvého těla – muže, který se velmi podobá Emmettu Tillovi, mladému černošskému chlapci, zlynčovanému ve stejném městě před 65 lety. Vypadá to, že oběti lynčů se po letech domáhají odepřené spravedlnosti samy, tedy jen s malou pomocí místní vědmy a jejích stoupenců, a dávají padouchům ochutnat jejich vlastní medicínu. Román Jižanské stromy divné ovoce nesou z pera amerického autora Percivala Everetta zpracovává téma černého svědomí Spojených států, a to s velkou dávkou černého humoru, okořeněného kapkou černé magie. Nestandardním způsobem předestírá palčivé a dosud neuzavřené otázky, které stále jitří americkou společnost.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2023 , JotaOriginální název:
The Trees, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jižanské stromy divné ovoce nesou. Přihlašte se a napište ho.
Žánrově hodně těžko zařaditelná knížka: detektivka, horor, komedie, mystérium...Vzhledem k cenzuře, která v současnosti řádí v amerických knihovnách, je to dost odvážná knížka reflektující temnou historii (nejen) v Mississippi.
Tahle kniha je pro mě těžko uchopitelná a vlastně i hodnotit ji, je pro mě složité. Primárně je podle mého názoru napsaná pro americké čtenáře. Začátek mi trochu připomínal Smažená zelená rajčata…. , ale postupem času se vytratil humor, příběh a paradoxně i napětí, protože vy víte, že umírají rasisti, členové KKK a těm ,,hodným vlastně nic nehrozí. Tak jen tak trochu mechanicky přičítáte mrtvoly a uvažujete, jestli to cele má racionální vysvětlení, nebo ne. Zajímavá kniha to jistě je, ale pro naše prostředí je její poselství rozhodně hůře čitelné, než pro současné USA.
Pasažér, Zmije a další knižní novinky (34. týden)
20.08.2023
„Tělo negra světlejší pleti bylo nalezeno šest kilometrů jižně od Hattiesburgu v platanové aleji. Nalezené tělo mělo kotníky a zápěstí spoutané nějakým typem vázacího drátu. Při objevení viselo ze silné větve na světle hnědém provaze za smyčku upevněnou kolem krku. Koroner na místě konstatoval smrt. Za příčinu smrti byla určena řezná rána na krku, kterou si viselec způsobil sám. … Tělo Julia Lynche si vyžádal jeho bratr John Lynch. Bylo vyzvednuto z Pierceova pohřebního ústavu. Nikdo nebyl vyslýchán. Vůči nikomu nebylo vzneseno obvinění. Nikdo nebyl zatčen. Nikdo nebyl pověřen vyšetřováním. Nikoho to nezajímalo.“
Kniha Jižanské stromy divné ovoce nesou v seznamech
Komentář k Trumpově Americe, hluboce zakořeněnému rasismu, strachu z "těch jiných" i chytlavý detektivní případ. Zároveň ale Everett netlačí na pilu a nechce nás vychovávat (jako například Ibram X. Kendi) a jen s narůstající hrůzou odhalujeme století příkoří, násilí a vražd.