Job: Komedie spravedlnosti přehled
Robert A. Heinlein
Během výletu na Tahiti se Alec Graham se svými spolucestujícími vsadí, že dokáže stejně jako domorodci projít ohněm – je to přeci otázka víry a jeho víra v Boha je silná! Po absolvování rituálu se bohužel pan Graham pomátl. Myslí si, že je někdo úplně jiný a že pomatený je svět kolem něj – například ta srážka jeho výletní lodi s ledovcem uprostřed Mexického zálivu nebo ty nesmyslné aeroplanos, které z ničeho nic poletují po obloze namísto důvěrně známých, moderních cestovních vzducholodí… V biblických dobách podrobil Bůh víru nic netušícího Joba těžkým zkouškám. Nyní evidentně zkouší sílu víry Alexe Hergensheimera – ta je ovšem pevná jako skála, a to i ve chvíli, kdy konec světa opravdu nastane! A jeho víra jej vede i napříč Nebem až za brány Pekelné, protože jeho Margrethe není tam, kde by měla být – a nikdo neví, kde vlastně je… (ani vševědoucí Bůh!)... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2006 , WalesOriginální název:
Job: A Comedy of Justice, 1984
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Job: Komedie spravedlnosti. Přihlašte se a napište ho.
Celkem zvláštní kousek u kterého jsem si často nebyl jistý o jakou literaturu se jedná.
Je to zvláštní sci-fi a zároveň lehká kritika náboženství, nebo spíš jeho výkladu. Za mě by si měli přečíst ti věřící, kteří se doslova řídí Biblí, Koránem a dalšími "svatými" knihami, možná byste se neměli slepě řídit tím, co někdo napsal před xxx lety, ale pouze se tím v některých směrech inspirovat a řídit se svým vědomím a vírou v sama sebe.
Ocenění knihy (1)
1984 | Dveře do léta |
1994 | Měsíc je drsná milenka |
2011 | Vládci loutek |
2020 | Cizinec v cizí zemi |
Zvláštní kniha. Ano, začátek musel uhnout jinam. Nicméně aby ve 3/4 se uhlo až k nebi, to mne zarazilo. Věnování Simakovi chápu, nejlidnatější že scifi autorů, jasné. Přesto Heinlein nepřekonal svůj stín. Zdařilé, nicméně trochu méně Henleinovského téma volně lásky, trochu více předurčení/osudu by mohlo být lepší. Trochu jsem to čekal (to ohnutí jinam).