John James Audubon: Nejslavnější atlas ptáků přehled
Duff Hart-Davis
John James Audubon vydal na počátku 19. století své nádherně ilustrované dílo Američtí ptáci. Kniha zachycuje malířův život i příběh jeho díla. Publikace přináší přes sedmdesát barevných reprodukcí Audubonových ptáků. Jeho akvarely začaly být vyrývány do mědi, tištěny a ručně kolorovány. Financování nákladného díla nazvaného Ptáci Ameriky zajistili předplatitelé, mezi něž patřil i anglický král Jiří IV. nebo vévoda Orleánský, budoucí francouzský král Ludvík Filip. Akvarely, které vytvořil, se staly základem porozumění ptákům severoamerického kontinentu a mistrovským uměleckým dílem zároveň.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata Umění
Vydáno: 2005 , BB artOriginální název:
Audubon’s Elephant, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize John James Audubon: Nejslavnější atlas ptáků. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se mi moc líbí, především její zpracování ,pěkně vložené ilustrace a její formát.
Zklamalo mě že Audubon jako modely používal i mrtvé ptáky s vycpaným obsahem těla, naaranžováné na větvičce pomocí drátu, to ale nijak neodebírá na kvalitě knihy, (kniha za to nemůže). Jinak mám ilustrace již zmińovaného malíře moc ráda, dlouho jsem tuto knihu nemohla sehnat, nakonec se poštěstilo na Bazoši.
K této knize jsem se dostala díky románu Jsou světla, která nevidíme. Je v něm zmiňován chlapec Frederick, který miloval ptáky a vlastnil publikaci Američtí ptáci.
V knize D. Hart-Davisa je popsán životopis Johna Audubona a především jeho nesmírná snaha o vydání kreseb ptáků na formátu, který by odpovídal životní velikosti zobrazených opeřenců. Díky cestě přes moře do Anglie a podpoře jeho tamějších přátel docílil vydání velkoformátových tisků.
Kniha John James Audubon: Nejslavnější atlas ptáků v seznamech
Kniha nemá mnoho literární kvality, za to představuje fascinující život jednoho umělce a do jisté míry také život na počátku 19. století.
Překvapilo mě kolikrát a s jakou lehkostí Audubon přepnul oceán, jeho nezdolnost a eskapády, které vedli k vydání jeho mistrovského díla.
Autor vychází především z deníků a dopisů, které Audubon psal, a sám se mnohdy nechá strhnout jejich nabubřelostí - v tomto ohledu bych trochu ubrala, ale.kniha je tak zajímavá, že jí leccos odpustím. Především zajímavě líčí místa, která navštívil, i pro nás dnes kuriózní stravu, na které si pochutnával. Mimo to samozřejmě predstavuji řadu významných osobností doby - rytce, nakladatele, přírodovědce či státníky.