Josef Jungmann: Život obrozence přehled
Robert Sak
Josef Jungmann patří mezi nejdůležitější, ale také nejdiskutovanější osobnosti českých dějin sklonku 18. a první poloviny 19. století, období označovaného nejčastěji jako „české národní obrození“. Na jedné straně jazykovědec a překladatel, jehož přínos pro obnovení českého jazyka jako plnohodnotného sdělovacího prostředku pro vrcholná díla krásné literatury i pro práce ryze odborné je nepopiratelný, na straně druhé mnohými odmítaný spolutvůrce českého nacionalismu či dokonce národního mýtu. Kniha R. Saka přináší vyvážený pohled na Jungmannův život a dílo – nepokouší se o obhajobu či apoteózu obrozence, spíše zařazuje postavu J. Jungmanna do kontextu společenského a kulturního života doby.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Josef Jungmann: Život obrozence. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Josef Jungmann: Život obrozence v seznamech
18.-19. století národní obrození české národní obrození české osobnosti
2000 | Dáma z rajského ostrova |
2007 | Josef Jungmann: Život obrozence |
1996 | Anabáze |
2003 | Salon dvou století |
2003 | Rieger - Konzervativec nebo liberál? |
Čtivě napsaný životopis, která navíc poskytuje i vhled do širšího prostředí obrozenské společnosti. Uvítala jsem, že jsem se tu dočetla třeba o svém oblíbeném Václavu Vydrovi z Tovaryšstva Ježíšova, o sporu o analogický pravopis či o Jungmannově neshodě s Janem Nejedlým.
Příloha předkládá jugmannovské dokumenty, například dopis sochaře Levého (autora Jungmannova sochařského portrétu na Novém Městě) plný horoucího vlastenectví a dojímavý svými pravopisnými chybami, svědčícími o zápasech prvních buditelů s vlastní mateřštinou.
Knížku jsem dostala k narozeninám od rodičů. Jeden z mých středoškolských profesorů, když viděl, co čtu, poznamenal, že jsem se měla narodit v 19. století. :)