Josefův osud: Jak jsem přežil šest koncentračních táborů a stal se lovcem nacistů přehled
Josef Lewkowicz , Michael Calvin
Skutečný příběh lovce nacistů. Vítězná kniha Jewish Literary Awards 2023. V šestnácti letech se Josef Lewkowicz stal vězněm číslo 85314 a postupně poznal nelidské podmínky v šesti nacistických koncentračních táborech včetně Osvětimi a Mauthausenu. Po konci války zjistil, že je jediným přeživším z původně stopadesátičlenné rodiny. Následně se přidal k vojenské policii a sehrál klíčovou roli při identifikaci vůdců SS. Poznejte jeden z posledních, dosud nevyprávěných příběhů holokaustu. Příběh o nezlomném duchu, neotřesitelné víře a neobyčejné odvaze jednoho muže tváří v tvář zlu.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Survivor: How I Survived Six Concentration Camps and Became a Nazi Hunter, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Josefův osud: Jak jsem přežil šest koncentračních táborů a stal se lovcem nacistů. Přihlašte se a napište ho.
První dvě třetiny byly výborné, moc oceňuji popis života před válkou a pak v Krakově. Ke konci mě bohužel trošku nudily opakující se motivy a formulace. Každopádně kniha za čtení stála.
Rebel, Samotářka a další knižní novinky (16. týden)
14.04.2024
„Vztek je jako houpací židle. Houpete se, ale nikam se neposouváte...“
Kniha Josefův osud: Jak jsem přežil šest koncentračních táborů a stal se lovcem nacistů v seznamech
Kniha se mi těžko četla. Někdy ty skutečné příběhy vedou myšlenky jinam než bych chtěla a to se mi poprvé stalo u této knihy. Asi v půlce knihy po skončení války se můj pohled na Josefa zprotivil a měla jsem opravdu problém číst dál. Nesouhlasila jsem s jeho rozhodnutím o odebrání děti... i když chápu tu jeho myšlenku. Celá kniha pojednávala o jeho životě. To co mě v začátcích knihy zajímalo nejvíc byl pan Schindler, ale o něm se tam jen letmo zmiňuje.
Zařadila bych tuto knihu mezi náročné čtení s tématem 2. sv. v.
Ale co musím vyzdvihnout, když jsem četla knihu, bylo to, že jsem měla pocit, jako by Josef seděl naproti mě a vše mi to vyprávěl. Vtáhl mě do svého obývacího pokoje a tam začal na mě mluvit... a jelikož tu byl obrovský věkový rozdíl, trochu to občas skřípalo. Hold rozdíl dvou - tří generací je pak znát.